Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

V Rakousku druhá nejteplejší zima v historii

Z našich sousedů se letos nejextrémnější zimy dočkalo zřejmě Rakousko. Tamní meteorologický ústav ZAMG označil končící zimu ve své předběžné zprávě jako druhou nejteplejší v historii pozorování počasí za 247 let. Nejvyšší teplota 19,1 °C byla zaznamenána 25. prosince v Salzburgu. Průměrná teplota celé zimy byla letos 2,7 °C nad dlouhodobým průměrem. Nepřekonala tak jen rekordní zimu z roku 2006/2007, kdy teplotní odchylka dosáhla 3,4 °C. Velmi teplá zde byla také zima v roce 1997/1998, kdy teplotní odchylka činila 2,3 °C. V Rakousku byla tato zima teplotně podobně vzdálená od průměru jako na našem území.

Na severu sucho, na jihu extrémní deště
Zima byla pozoruhodná také srážkově. Zatímco na jihu Rakousku spadlo extrémně nadprůměrné množství srážek, na severu tomu bylo zcela opačně. Na jihu spadlo 250% obvyklého množství srážek, na severu to bylo jen 50% z běžného množství srážek za zimu. V některých oblastech na severu země byla zima srážkově nejchudší od zimy 1857/1858. Na meteorologické stanici nedaleko města Hollabrunn spadlo za celou zimu jen 17 mm srážek. Vydatné srážky na jihu země přinesly i vydatné sněžení. Díky nadprůměrným teplotám bylo ovšem pozorováno především ve vysokých nadmořských výškách. Naopak na severu Rakouska byl v důsledku kombinace podprůměrných srážkových úhrnů a nadprůměrných teplot sníh vzácností.

Teploty
Odchylka průměrné teploty za končící zimu od průměru v letech 1981-2010, zdroj: ZAMG

Srážky
Procentuální odchylka srážkového úhrnu za končící zimu od průměru v letech 1981-2010 (bílá barva označující 100% odpovídá průměru, hnědá označuje silně podprůměrný srážkový úhrn a fialová naopak silně nadprůměrný srážkový úhrn), zdroj: ZAMG