Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Z Německa na západ našeho území postupují silné bouřky - sledujeme on-line

Aktuality

V noci na dnešek přes naše území přešla teplá fronta, po jejímž přechodu k nám krátce pronikne velmi teplý vzduch. Během dne tak převládne slunečno s teplotami mezi 28 °C až 32 °C. Takové počasí ovšem dlouho nevydrží. Večer začne od západu oblačnosti opět přibývat v souvislosti se studenou frontou. Ta přinese v noci na zítřek srážky do severozápadní poloviny Čech. Místy se vyskytnou i bouřky (hlavně v Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Středočeském a Libereckém kraji), které mohou doprovodit silné nárazy větru kolem 70 km/h nebo přívalové srážky s úhrny přes 20 mm. Zítra se budou srážky pozvolna rozšiřovat dále na východ (bouřky se už ale objeví jen ojediněle). Fronta se v úvodu týdne nad naším územím začne vlnit a to zkomplikuje její přechod dále na východ. Čekají nás tak velké rozdíly v počasí mezi západem a východem.

Tip: Sledujte bouřky on-line

On-line

23:10 Silné bouřky zasáhly Sasko. Na řadě míst nárazy větru dosáhly 90 km/h. Další bouřky jsou hlášeny na jihozápadě Německa a k nám budou postupovat ve druhé polovině noci a zítra ráno. Ty už přinesou hlavně vydanější srážky. Blesky v Evropě

22:10 Na profesionálních stanicích na Přimdě a v Plzni Mikulce byl při bouřkách naměřen náraz větru o síle 90 km/h! Tak silný vítr již může způsobit škody v podobě pádu stromů. Aktuálně bouřka postupuje směrem ke Kladnu a Praze, ale již výrazně slábne. I tak ji mohou doprovázet silnější nárazy větru.

21:17 Na západě Čech již bouří. Nejsilnější bouřky jsou v Plzeňském kraji a postupují na Plzeň. Doprovází je především silné nárazy větru o síle až 80 km/h.

20:40 Bouřkové jádro postupující do Českého lesa (u Přimdy) stále vykazuje znaky slabší supercely - německé radary zde detekují rotaci.

20:20 Na letišti v Norimberku naměřili náraz o síle 117 km/h! Aktuálně bouřka postupuje do Českého lesa, ale již o něco zeslábla. Radar

19:48 V Německu se zatím nejsilnější náraz větru v nižších polohách vyskytl při bouřce u Berlína, kde dosáhl 90 km/h. Bouřky v Německu ovšem nadále zesilují a míst s takto silným větrem bude přibývat. K nám první bouřky z Německa dorazí na západ Čech mezi 21:00-22:00.

19:25 Na západ našeho území z Německa postupují dle očekávaní silné bouřky! Mohou je doprovázet silné nárazy větru, přívalové srážky i kroupy. Bouřky jsou elektricky velmi aktivní. Na buňce v Bavorsku je dokonce radary detekována rotace a může jít o supercelu.