Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Letošní červen je nejteplejší v historii měření

Letošní červen přináší do Česka nezvykle teplé a slunečné počasí. Na celém území je dokonce nejteplejší v historii měření. Překonal tak velmi teplý červen z roku 2003. Na řadě stanic byl v průměru až o 2 °C teplejší než červen v roce 2003. V nižších polohách se průměrná měsíční teplota letos pohybuje kolem 22 °C. Dlouhodobý průměr je přitom o 5 °C nižší. Často také zaznamenáváme tropické teploty nad 30 °C. V Doksanech na severu Čech již takových dnů bylo 13. Dnes a zítra se tam navíc očekává další tropický den. Celkově jich tak za červen zaznamenáme na této stanici 15, tedy přesně polovina dní byla v letošním červnu tropických. Obvykle se zde přitom za celý rok vyskytuje 20 tropických dní. Na této stanici byl před pár dny zaznamenán i absolutní rekord pro červen 38,9 °C.

Letošní červen je nejteplejší v historii měření také v Praze Klementinu, kde se počasí sleduje pravidelně již od roku 1775. Překonal tak červny z roku 2003 a 1811, kdy se průměrná měsíční teplota pohybovala kolem 22 °C. Letos průměrná měsíční teplota přesáhne 23 °C.

Tip: Archiv teplot - archivní data z meteorologických stanic v ČR za desítky let

Současné velmi vysoké teploty jsou o to více překvapivé, protože se jedná teprve o začátek léta. Červen je statisticky nejchladnějším letním měsícem. Navíc je celý měsíc ve výrazném kontrastu s uplynulým květnem, který byl naopak nezvykle chladný (Letošní květen je nejchladnější za téměř 30 let).

Letošní červen je bohužel zároveň i srážkově podprůměrný a vysoký výpar tak není dostatečně kompenzován srážkami. V průměru u nás spadlo necelých 50 mm srážek. To představuje přibližně 60 % normálu. Letošní červen se tak stane šestým nejsušším červnem od roku 1961 (nejsušší byly roky 1994, 1976 a 2014, kdy v červnu napršelo méně než 50 % normálu).

Teploty
Graf zobrazuje nejvyšší a nejnižší denní teploty v průběhu měsíce v Doksanech na severu Čech (šedou čárou jsou znázorněny dlouhodobé průměry pro daný den). Na této stanici byl letos zaznamenán i absolutní rekord pro červen 38,9 °C.