Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Dnes začíná meteorologické léto, jaro se rozloučilo mrazy

Dnešním dnem v Česku začíná meteorologické léto. Symbolicky se to projevilo i na teplotách. Dnes ráno už mrzlo jen zcela výjimečně a slabě na dvou stanicích a odpoledne na jihu Moravy naměříme i letní teploty. Naopak včera, v poslední den meteorologického jara, se teploty ráno v mrazových kotlinách na horách dostaly často pod bod mrazu a letní den se nikde nevyskytl. Nejchladněji bylo včera ráno na Březníku na Šumavě, kde podle ČHMÚ teplota klesla až na -5,3 °C. Šumavské louky pokryla i jinovatka. V mrazových kotlinách šlo o jedno z nejchladnějších rán v letošním květnu. Den předtím navíc na šumavských a krkonošských vrcholech i lehce sněžilo. Úplný závěr meteorologického jara tak byl teplotně podprůměrný. Celkově ovšem bylo meteorologické jaro teplotně normální a srážkově podnormální (hlavně díky velmi suchému březnu).

Poslední den meteorologického jara jsme zachytili v oblasti Luzného a Březníku na Šumavě. Ráno sice na Březníku teplota klesla pod zmíněných -5 °C, ale odpoledne se dostala na příjemných 15 °C. Do toho převládalo slunečno s jen slabým větrem.

Šumava
Pohled na Poledník a Březník z Luzného - ráno na Březníku bylo pod -5 °C, dopoledne (v době zachycení snímku) už se ale teplota rychle šplhala nad 10 °C

Šumava
Vrchol Luzného s krásnou oblačností altocumulus

Šumava
Sníh na vrcholech roztál už před několika týdny a příroda se tak nyní rychle probouzí

Šumava
Okolí Březníku s výhledem na Luzný - ráno tu bylo pod -5 °C, odpoledne přes 15 °C

Šumava
Okolí Březníku - ráno tu bylo pod -5 °C, odpoledne přes 15 °C

Srážky z předchozích dnů i vyčistily vzduch a tak byly v oparu lehce patrné i Alpy, které během nastávajícího léta budou ze Šumavy stále vzácněji viditelné. V minulém roce ovšem květen nabídl o poznání lepší dohlednosti (viz unikátní záběry Alp ze Šumavy). Letos ovšem dohlednosti výrazně zhoršovala pylová kalamita, která odeznívá až v těchto dnech.

Šumava
Lehce viditelné Alpy z Luzného

Šumava
Lehce viditelné Alpy z Luzného - pohled na zasněžený masiv Dachstein