Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, spadne až 20 mm srážek

Ze Šumavy byly opět skvěle vidět Alpy, tentokrát již zasněžené

Včera se opět vyskytly vynikající dohlednosti. Díky suchému vzduchu a teplotní inverzi bylo hlavně z hor vidět i přes 200 km daleko. Díky tomu byly ze Šumavy opět viditelné Alpy. Ty bylo možné dobře pozorovat již kolem 30. října (viz článek). Tentokrát se ovšem scenérie změnila. V listopadu v Alpách totiž přibylo značné množství sněhu. Všechny vrcholy jsou nyní zasněžené a v polohách nad 2000 m leží často od 20 do 60 cm čerstvého sněhu. Přitom na konci října zde byla ještě sněhová pokrývka jen zřídka a bílé plochy v Alpách tvořily jen ledovce. Sněhová pokrývka tak prosvětlila vrcholy, které díky tomu bylo možné pozorovat ještě o něco lépe.

Alpy jsme včera zachytili z Velkého Javoru na Šumavě. Ráno zde mrzlo a stromy obalila námraz a sníh, který zde v minulých dnech napadl (viz fotografie). Na zemi ležely 2 cm sněhu (ale jen na úplném vrcholu, jen o něco níže se už sníh nenacházel). Vlhkost klesla k 50 % a čistý vzduch umožnil výhledy až k Alpám. Pozorovatelné byly vrcholy vzdálené i přes 200 km. Vidět byla například nejvyšší hora Rakouska Grossglockner. Impozantně byl vidět i masiv Dachstein a Watzmann. Čistý vzduch umožnil dokonce výhled na vrchol Zugspitze (nejvyšší horu Německa), který se nachází 246 km daleko a vidět bývá jen při těch nejlepších dohlednostech pár krát do roka. Na vrcholu se nachází i významná meteorologická stanice (viz článek).

Alpy
Výhled z Velkého Javoru na Alpy směrem na Watzmann (uprostřed snímku)

Alpy
Vrchol Watzmann v detailu ze Šumavy

Alpy
Vrchol Zugspitze v detailu ze Šumavy vzdálený 246 km, vidět bývá jen zřídka

Vidět byly dokonce vrcholy vzdálené i kolem 260 km, což je úplné maximum, které lze ještě vlivem zakřivení Země pozorovat. Podobu těchto nejvzdálenějších vrcholů již ovlivnilo také zrcadlení, díky kterému nejen mění svůj tvar, ale i více vystupují nad obzor.

Alpy
Přes 250 km vzdálené vrcholy Alp nad Isarskou jadernou elektrárnou - podobu těchto vrcholů již silně ovlivnilo zrcadlení

Alpy
Výhled z Velkého Javoru na masiv Dachstein

Alpy
Výhled z Velkého Javoru na masiv Dachstein

Alpy
Výhled na Alpy - uprostřed snímku vrchol Grossglockner

Zítra se změní i scenérie našich hor. Na řadě míst na horách totiž napadne sníh a Martin sem dorazí na bílém koni (sněžit bude přibližně od poloh nad 700 m). Nejvíce to zřejmě bude na Šumavě, kde v polohách nad 900 m již napadne až 10 cm sněhu.

Dříve jsme již přinesli fotografie Alp z Třístoličníku (viz články z roku 2020 a 2021 a 2022).