Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě tepleji, odpoledne naměříme až 24 °C

Zima byla teplotně i srážkově výrazně nadprůměrná

Meteorologická zima zahrnující měsíce prosinec, leden a únor u nás před několika dny nástupem března skončila. Ta letošní byla celkově teplotně i srážkově výrazně nadprůměrná. Celkově na našem území podle ČHMÚ skončila za dobu tvorby celonárodních průměrů od roku 1961 jako druhá nejteplejší (těsně za zimou 2006/2007) a srážkově jako vůbec nejbohatší (překonala ta srážkově dosud nejbohatší zimu 1986/1987). Většina srážek ovšem spadla v dešti a tak zima nebyla sněhově bohatá, ačkoliv v prosinci přinesla jednu sněhově velmi bohatou epizodu. Na začátku měsíce tehdy hlavně na jihu Čech napadlo mimořádné množství sněhu (viz článek).

Celkově byl prosinec teplotně nadnormální a srážkově výrazně nadnormální. Průměrná měsíční teplota vzduchu 2,1 °C byla o 2,5 °C vyšší než normál 1991–2020. Leden skončil teplotně i srážkově jako normální měsíc, ačkoliv byl blízko dosažení nadnormálních hodnot. Únor se ze všech zimních měsíců nejvíce odchýlil od běžných hodnot a skončil jako srážkově i teplotně výrazně nadprůměrný měsíc (viz článek). Slunečního svitu zima přinesla normální množství (prosinec byl průměrný, leden nadprůměrný a únor podprůměrný).

Leden
Teplotní odchylka v lednu - ten byl teplotně normální, ale i tak byla odchylka od průměru kladná, zdroj: chmi.cz

Vůbec nejvyšší výška sněhové pokrývky byla naměřena na hřebenech Šumavy a Krkonoš ve druhé polovině ledna, kdy tu výška sněhu shodně dosáhla cca 160 cm.

Sníh
Průběh vývoje sněhové pokrývky za zimu na Labské boudě v Krkonoších, zdroj: hydro.chmi.cz

V porovnání s minulou zimou byla tahle ještě o něco teplejší a především srážkově mnohem bohatší. Pokračuje tak série teplotně nadprůměrných zim. Naopak srážkově jsme po delší době zaznamenali bohatou zimu.