Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku často déšť, během dne od jihovýchodu ubývání srážek

Články

Ilustrační obrázek

Šťastné prožití vánočních svátků

Přejeme Vám všem šťastné, klidné a ničím nerušené prožití vánočních svátků. Ať máte krásné letošní Vánoce přeje redakce In-počasí.

Ilustrační obrázek

Přírodu obalila jinovatka

V posledních dnech se v nížinách při inverzním počasí vytvořily mlhy a díky nim přírodu oblalila místy i silná vrstva jinovatky. Jak jinovatka nyní vypadá v nížinách (v Plzni) si můžete prohlédnout na fotografiích v článku.

Ilustrační obrázek

Čekají nás inverze a na horách oteplení

Počasí v dalších dnech nebude příliš měnit svůj charakter. Stučně řečeno bude v nížinách stále zataženo s teplotami mírně pod nulou a na horách bude slunečno s teplotami postupně nad nulou. Začne se totiž oteplovat, ovšem díky inverzím se oteplení projeví hlavně na horách.

Ilustrační obrázek

Podmínky pro lyžování na horách se zlepšily

Na blížicí se víkend jsou na horách v některých lyžařských střediscích dobré podmínky pro lyžování. Situace se oproti minulému týdne, kdy pršelo a teplota se pohybovala kolem 5°C, výrazně zlepšila. Během posledních dnů na horách napadlo do 15 cm sněhu, na Šumavě až 20 cm sněhu. Navíc díky nízkým teplotám je možné uměle zasněžovat.

Ilustrační obrázek

Vánoce budou chladné, ale pošmurné

Zatímco tento týden nás čeká rozmanité počasí (déšť, vítr, sníh, sluníčko), příští týden nastane nepřívětivé jednotvárné počasí. Čekají nás inverze. Teploty se budou pohybovat ovšem kolem zimních -3°C. Přírodu beze sněhu ozdobí občas jinovatka.

Ilustrační obrázek

Teplé počasí skončí během středy

Zatím je prosinec teplým měsícem a prší i na horách. V nížinách naposledy sněžilo 27.11. (úterý). Od té doby se teploty drží kolem 5°C. V pátek se vyšplhaly téměř ke 14°C. Od středy by se mělo ochladit a nastat typičtější prosincové počasí. I v nížinách se přidají sněhové přeháňky.

Ilustrační obrázek

Česko bude sužovat vydatný déšť a vichřice

Během noci začne od jihozápadu vydatně pršet a zesílí i vítr. Déšť bude v pátek zejména na horách vydatný (ustávat bude od západu odpoledne). Na Šumavě, kde se očekává povodňové ohrožení, může spadnout až 40 mm srážek. Přes noc a zejména přes den musíme také počítat se silným větrem. V nárazech bude vát rychlostí 60 až 90 km/h, na hřebenech hor až kolem 110 km/h.

Ilustrační obrázek

Prosinec začíná teplým a deštivým počasím

Dnes začal prosinec a první den s sebou přinesl výraznou oblevu. Zatímco včera ještě na horách i v nížinách napadlo 1 až 5 cm sněhu (nejvice v Krkonoších a Jizerských horách), dnes již bude pršet i na horách a teploty vystoupají až k 7°C. Podobné počasí bude panovat i v neděli a v pondělí.

Ilustrační obrázek

Do Česka vtrhlo sněžení, budou se tvořit sněhové jazyky

Od severozápadu k nám proniká chladný vzduch, a tak již dnes ráno na západě a severu Čech i v nížinách začalo vydatně sněžit. Během dne zároveň bude zesilovat vítr. Díky němu se začnou tvořit sněhové jazyky místy i závěje. Před tvorbou sněhových jazyků, místy i zavějí upozorňuje i ČHMÚ. Upozornění platí pro celou ČR od dnešního večera až do úterý.

Ilustrační obrázek

Počasí na Vánoce z let minulých

Zajímavá vás jaké bylo počasí v předešlých letech o Vánocích? Pokud ano, v tomto článku se dozvíte jaké bylo počasí o Vánocích v roce 2006, 2005 a 2004 a jaké jsou rekordy Vánoc (nejvyšší teplota, kdy bylo nejvíce sněhu atd.) Předpověď počasí na letošní Vánoce začneme sestavovat v průběhu prosince.