Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Největším extrémem roku 2021 bylo tornádo a značné teplotní výkyvy

Rok 2021 u nás podle předběžných údajů skončí jako teplotně normální a srážkově lehce nadprůměrný. Teplotně normální rok se přitom u nás vyskytl naposledy v roce 2013 (roky mezi tím byly vždy nadnormální, většinou výrazně). Počasí ovšem i tak letos nabídlo celou řadu extrémů. Hlavně první polovina roku se nesla ve znamení velkých teplotních výkyvů. Jednoznačně největším extrémem končícího roku bylo tornádo na jihu Moravy dne 24. června, které nebylo výjimečné jen v kontextu České republiky, ale i celé Evropy. Na přelomu června a července se u nás vyskytlo také několik rozsáhlých bouřkových systémů, které působily značné škody (objevilo se i derecho).

Tornádo
Rozsáhlé škody po tornádu na jihu Moravy - Moravská Nová Ves, zdroj: tornada-cz.cz

Dalším extrémem roku byl výrazný kontrast mezi teplotně podprůměrným jarem a naopak teplotně výrazně nadprůměrným červnem. Například v Praze Klementinum byl podle ČHMÚ nejteplejší červen od roku 1775 naměřen v roce 2019, na druhém místě se s dvoustupňovým odstupem umístil červen 1811 s průměrnou teplotou 22,5 °C, a za ním v těsném závěsu právě letošní rok 2021 a rok 2003 s průměrnou teplotou 22,4 °C. Naopak květen u nás byl nejchladnější za posledních 30 let a velmi chladný byl také duben. Pokud bychom hodnotili měsíce duben a květen dohromady, pak ty letošní patří mezi deset nejchladnějších za posledních 100 let.

Jaro
Teplotní odchylka (1991-2020) v Evropě pro meteorologické jaro 2021 - v centrálních částech Evropy bylo podprůměrné, zdroj: climate.copernicus.eu

Do statistik rekordů se zapsaly také únorové mrazy. Na stanici Doksany bylo 12. února naměřeno -21,4 °C. Tím byla překročena dosavadní minimální teplota na této stanici pro 12. února (původní rekord činil -20,6 °C z roku 1985). Ani zdaleka se však teplota nepřiblížila k únorovému měsíčnímu rekordu -30,2 °C z 11. února 1956. V kontextu posledních let, kdy jsou přepisovány hlavně rekordy maximálních teplot, šlo ovšem o výjimečnou situaci. Více se mrazy projevily ve středním Německu, kde v obci Sontra (v nadmořské výšce 265 m) teplota klesla na -25,6 °C, což je pro stanici absolutní rekord za dobu měření od roku 1961 (Ve středním Německu teploty klesly k -25 °C). Ve druhé polovině února se ovšem výrazně oteplilo a naopak byly měřeny rekordně vysoké teploty (na Slovensku s teplotou 20,6 °C přepsali dokonce i absolutní zimní rekord).

Únor
Průběh teplot na stanici v Dokasanech v únoru 2021 - v polovině měsíce teploty klesly pod -20 °C, potom se rychle dostaly k 10 °C

Ve druhé polovině roku už se u nás tak časté extrémy nevyskytovaly a počasí bylo spíše poklidnější. Hlavně září a říjen přinesly podprůměrné množství srážek, ale výraznější sucho nevzniklo (vzhledem k malému výparu). Navíc v listopadu a prosinci byl již srážek opět dostatek. Také teploty byly průměrné. Jak říjen, listopad i prosince přinesly zcela obvyklé teploty. Kombinace nadprůměrných srážek a obvyklých teplot přinesla také na přelomu prosince a listopadu i výraznější sněhovou nadílku. Na řadě stanic se jednalo o nejzasněženější nástup zimy od roku 2010 (viz článek).

Rozsáhlé povodně se u nás letos nevyskytly. Historická povodeň ovšem zasáhla sousední Německo. Tlaková níže bez pohybu zde v polovině července způsobila přívalovou povodeň. V Německu a v Belgii si povodně vyžádaly přes 200 obětí.

Povodně
Rozsáhlé škody po povodních v polovině července ve městě Pepinster v Belgii, zdroj: en.wikipedia.org