Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Lokálně opět přeháňky nebo bouřky, ojediněle s přívalovými srážkami

Články

Ilustrační obrázek

Česko zasáhne zítra vichřice

Zejména zítra bude Česko sužovat silný vítr, který bude v nárazech na horách dosahovat až rychlosti 100 km/h. Na silný vítr vydal upozornění i ČHMÚ, které se vzatuhe pro všechny kraje kromě Zlínkského a Jihomoravského. Upozornění platí od zítřejších rána až do čtvrtečního rána.

Ilustrační obrázek

Na horách napadne až půl metru sněhu

Na hřebenech hor dnes sněžilo. Již na Pradědu a na Lysé hoře dnes leží poprašek sněhu. I v dalších dnech bude na horách sněžit. Zejména v úterý a ve středu může na horách napadnout až 25 cm nového sněhu. K tomu bude vát čerstvý nárazovitý vítr. V nížinách se ukáží sněhové vločky zřejmě až o víkendu.

Ilustrační obrázek

Listopad bude chladnější, než je obvyklé

Září a říjen byly na našem území teplotně podprůměrné měsíce. V tomto trendu bude zřejmě pokračovat i listopadové počasí. Listopad by měl být teplotně podprůměrný (průměrná teplota je v listopadu 3,1°C) a srážkově by měl být průměrný.

Ilustrační obrázek

Na Šumavě napadl sníh

Dnes v noci před oteplením ještě sněžilo na Šumavě. Na Churáňově napadlo až 16 cm nového mokrého sněhu. Celkově zde leží už 22 cm sněhu. Nový příděl mokrého a těžkého sněhu ovšem způsoboval problémy, lámal stromy. Hasiči museli likdvidovat několik desítek popadaných stromů ze silnic.

Ilustrační obrázek

Moravu zasáhne vichřice

Dnes večer a zítra Moravu bude sužovat vichřice. Vítr bude v nárazech na horách dosahovat až rychlosti 110 km/h. Na silný vítr vydal upozornění i ČHMÚ, které se vzatuhe pro kraje Královéhradecký, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský. Upozornění platí až do zítřejší noci.

Ilustrační obrázek

V Jeseníkách je až 32 cm sněhu

Dnes na horách připadly další centimetry nového sněhu, a tak se sněhová pokrývka na horách vyšplhala často až k 20 cm, v Jeseníkách na Šeráku dnes ráno dokonce leželo až 32 cm sněhu. Hřebeny Krušných hor měly kolem 25 cm sněhu. I ve středních polohách dnes ráno ležel většinou poprašek sněhu.

Ilustrační obrázek

Na horách napadl sníh

Po studené frontě, která přes naše území přecházela ve čtvrtek, se výrazně ochladilo a na horách (i ve středních polohách) začalo sněžit. V pátek ráno ležely 3 cm sněhu na Šeráku v Jeseníkách, 1 cm na Churáňově na Šumavě. Na Klínovci přes den napadlo až 10 cm sněhu. O víkendu na horách může napadnout až dalších 20 cm sněhu.

Ilustrační obrázek

Chladný víkend

V pátek přes naše území přecházel frontální systém, po kterém k nám pronikl chladný vzduch ze severu. Z toho důvodu klesly teploty a na Šeráku se dokonce objevily i sněhové vločky a nesouvislá sněhová pokrývka. Velice chladné bylo nedělní ráno, kdy se teploty pohybovaly na většině území pod nulou a i v nížinách se objevila místy jinovatka.

Ilustrační obrázek

Podzimní bouřky

I přes podzimní měsíce se v těchto dnech vyskytují silné bouřky, které nejsou v jiných rocích příliš v této době obvyklé. Hned konec prvního pracovního říjnového týdne překvapily severní Čechy a Moravu bouřky se silným deštěm, ojediněle i s krupobitím.

Ilustrační obrázek

Počasí v říjnu nepřekvapí

První říjnový den (pondělí) bylo slunečné s teplotami až kolem 20°C. V dalších dnech se již ovšem obloha zatáhne a přibyde oblaků, občas se vyskytnou i slabé srážky. Tento ráz počasí se změní již o víkendu, kdy se vrátí slunečné počasí. I druhý říjnový týden bude zřejmě slunečný.