Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po chladném ránu většinou slunečno, v noci na zítřek hlavně na východě zase mráz

Články

Ilustrační obrázek

Úvod týdne přinese noční mrazy, srážky dorazí až ve druhé polovině týdne

V novém týdnu k nám zpočátku bude proudit chladnější vzduch. Díky malé oblačnosti a slabému větru se tak objeví noční mrazy. Ve druhé polovině týdne se oteplí a spolu s tím přibude oblačnosti a srážek. V úplném závěru týdne se zřejmě opět ochladí a na hory se může vrátit i sněžení.

Ilustrační obrázek

Na západě Čech se vyskytly první bouřky letního typu, v USA už hlásí tornáda a obří kroupy

Zima v Evropě i na severu Ameriky předčasně v řadě oblastí skončila a začínají se vyskytovat první bouřky již vyloženě letního charakteru. Ty byly hlášeny již na našem území. Po výrazně nadprůměrný teplotách (v Doksanech bylo dokonce lehce přes 20 °C) odpoledne a k večeru několik blesků uhodilo na západě Čech.

Ilustrační obrázek

V tomto týdnu byly pozorovatelné nádherné polární záře, nejlépe na severu Skandinávie

Minulou neděli, 3. března, byla naše planeta zasažena oblakem nabitých částic z jedné ze silných slunečních erupcí, což později vyvolalo geomagnetickou bouři, díky které byly slabé polární záře pozorovatelné dokonce i z území Česka. Jak tyto záře vypadaly z oblastí za polárním kruhem? To nám prozradí Pavel Gabzdyl z brněnské hvězdárny, který byl takříkajíc u toho.

Ilustrační obrázek

Série globálně nejteplejších měsíců pokračuje, teploty oceánů dosahují absolutních rekordů

Únor 2024 se zapsal tučným písmem do klimatologické historie. Nejen v Česku a okolních státech, ale i z celosvětového pohledu se stal nejteplejším v historii pozorování. Průměrná teplota vzduchu u povrchu dosáhla 13,54 °C, což je o 0,81 °C více než průměrná teplota únoru v letech 1991-2020.

Ilustrační obrázek

Zima byla teplotně i srážkově výrazně nadprůměrná

Meteorologická zima zahrnující měsíce prosinec, leden a únor u nás před několika dny nástupem března skončila. Ta letošní byla celkově teplotně i srážkově výrazně nadprůměrná. Celkově na našem území podle ČHMÚ skončila za dobu tvorby celonárodních průměrů od roku 1961 jako druhá nejteplejší.

Ilustrační obrázek

V novém týdnu nejtepleji v pondělí, pak teploty klesnou

Počasí v novém týdnu žádné výrazné změny nepřinese. Oproti tomu končícímu se častěji ukáže slunce. Ve dnech, kdy jasná obloha setrvá i v noci, se potom mohou objevit ranní mrazy. Zatímco v pondělí k nám bude proudit teplý vzduch od jihovýchodu, v dalších dnech se proudění změní na severovýchodní, které bude chladnější a sušší.

Ilustrační obrázek

Hrozí částečné zhroucení Golsfkého proudu? Vědci se příliš neshodnou

Už delší dobu je předmětem zájmu (nejen) klimatologů otázka slábnutí Golfského proudu, resp. výše zmíněné cirkulace, ale v posledních letech se navíc s prohlubující se změnou klimatu často řeší i otázka možného celkového kolapsu Golfského proudu.

Ilustrační obrázek

Únor se zcela vymyká běžným hodnotám, bude výrazně nejteplejší v historii měření

Otevřené zahrádky, kvetoucí květiny a lidé proudící na procházky. Letošní únor se zcela vymyká dlouhodobým statistikám. Teploty jsou po celý měsíc výrazně nadprůměrné. Na několika stanicích u nás se zatím za celý měsíc nevyskytl ani jeden mrazový den, při němž alespoň ráno teplota klesne pod bod mrazu.