Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a hlavně v Čechách letní den, místy ale větrno a zvýšené nebezpečí požárů

Články

Ilustrační obrázek

Středomoří sužují přívalové deště

Zatímco u nás se již bouřky nevyskytly několik měsíců, středomořské části Evropy stále sužují. Jejich největším nebezpečím jsou vydatné přívalové deště, které na mnohých místech způsobují záplavy.

Ilustrační obrázek

Bouřky na východě zatopily sklepy a pole

Vysočinou a Pardubickým kraje se v odpoledních hodinách na zvlněné studené frontě prohnaly silné bouřky. Ty byly doprovázeny především vydatnými srážkami. Na mnohých místech spadlo mezi 40 až 60 mm srážek.

Ilustrační obrázek

Oblohu nad Plzní křižovaly silné blesky

Teploty se včera v přílivu teplého vzduchu v Plzni vyšplhaly až k 32,8 °C. Jednalo se zde o zatím nejteplejší den letošního roku. V noci se přihnaly z Německa silné bouřky.

Ilustrační obrázek

Silné bouřky sužovaly Česko

Českem se včera prohnaly silné bouřky. První se přihnaly již v dopoledních hodinách od západu. Škody způsobil hlavně silný vítr. Vyvracel stromy, poškozoval střechy a odnášel lehké předměty.

Ilustrační obrázek

Z Německa se přihnala squall line

Na naše území dnes proudil teplý vzduch. Odpolední teploty tak byly většinou letní. Tropické teploty však nikde zaznamenány nebyly. V odpoledních hodinách se v Německu před frontou začaly vytvářet bouřky.

Ilustrační obrázek

Tornádo o síle F2 v Rusku

Městem Blagoveščensk (na hranicích s Čínou) na Dálném východě Ruska se v neděli prohnalo silné tornádo, které způsobilo vážné škody a vyžádalo si jednu oběť (dalších 28 lidí bylo zraněno).

Ilustrační obrázek

Desetitisíce blesků křižovaly oblohu

Během včerejšího večera přes naše území začala od jihozápadu přecházet výrazná bouřka. Jako první se přehnala Šumavou, kde byly zaznamenány silné nárazy větru. V celém Jihočeském kraji měli hasiči stovky výjezdů k popadaným stromům.

Ilustrační obrázek

Českem se prohnaly silné bouřky

V nočních hodinách Česko zasáhly silné bouřky. Ty způsobily problémy hlavně na jihu Čech, na Vysočině, ve východních Čechách a severní části Olomouckého kraje.

Ilustrační obrázek

V Čechách se vyskytly dvě supercely

Zvlněná studená fronta dnes navečer do Česka přinesla velmi silné bouřky. Dvě z nich byly dokonce LP supercely (zkratka LP znamená Low Precipitation - jedná se o nejslabší typ supercely, tornáda se na nich většinou nevyskytují). Jedna z nich se vytvořila krátce před 19. hodinou u Sedlčan.

Ilustrační obrázek

Pardubickem se prohnalo tornádo

Dnes krátce po páté hodině se na Pardubicku vyskytlo tornádo. Z obce Vlčnov u Chrudimi ho zpozorovala paní Nikola Burkoňová, která vzdušný vír pohotově vyfotila. Přes Pardubicko v tu chvíli přecházela bouřka, když se ze základen oblaků začal k zemi spouštět vír.