Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Kromě východu Moravy a Slezka už beze srážek, v Beskydech stouply hladiny řek

Články

Ilustrační obrázek

Družice Terra již zachytila sníh v Tatrách

Ve středu se při bezoblačném počasí naskytl z vesmíru pohled na zemských povrch a dokonce i sněhovou pokrývku ve střední Evropě. Snímky z vesmíru pořizuje družice Terra.

Ilustrační obrázek

Začal astronomický podzim

Dnes nad ránem ve 4:29 hodin nastala podzimní rovnodennost a začal astronomický podzim. Slunce při svém zdánlivém pohybu po obloze překračuje rovník a stěhuje se na jižní polokouli.

Ilustrační obrázek

Citelné ochlazení, na hřebenech hor se objeví sníh

Ještě včera bylo u Prahy nebo na jižní Moravě naměřeno letních 25 °C. Dnes se k nám ovšem blíží studená fronta, po jejímž přechodu se zítra citelně ochladí. Proudit k nám začne studený vzduch od severu až severozápadu.

Ilustrační obrázek

Island trápí sopka Bárdarbunga

Sopka je aktuálně zdrojem obav mnoha odborníků a místních obyvatel, protože se její aktivita v posledních letech zvyšuje a letošní rok se obzvláště vyznačuje i chrlením lávy.

Ilustrační obrázek

Teploty příští týden zamíří až k letním hodnotám

Na začátku tohoto týdne se v Česku ochladilo a teploty klesly pod 20 °C. Příliv teplejšího vzduchu se ovšem začíná opět obnovovat. Zatím díky deštivému a podmračenému počasí není příliš citelný, ale v příštím týdnu se situace změní.

Ilustrační obrázek

Na Moravě vydatně prší, spadlo 50 mm

Včera se na Moravě vydatně rozpršelo. Večer se postupně srážky rozšířily na celé naše území a pokračovaly celou noc. Nejvydatnější byly ovšem na Moravě, kde od včerejších 8:00 do dnešních 8:00 spadlo od 30 do 50 mm srážek.

Ilustrační obrázek

Calgary v Kanadě překvapil brzký příval sněhu

Brzký příchod zimy v těchto dnech zažila Kanada. Po přechodu výrazné studené fronty se zde prudce ochladilo a v oblasti Skalnatých hor sněžilo. Vydatné sněžení zasáhlo především jihovýchod kanadské provincie Alberta na začátku tohoto týdne

Ilustrační obrázek

Šumava se loučí s létem

Česko v těchto dnech zažívá poslední záchvěv léta. Teplota se odpoledne šplhá až přes 25 °C. I přesto o sobě dává blížící se podzim vědět. V ranních hodinách se tvoří mlhy a bohatá rosa.

Ilustrační obrázek

Na východě v noci vydatně pršelo

Počasí u nás ovlivňuje frontální rozhraní mezi teplejším vzduchem na východě a chladnějším na západě střední Evropy. Díky němu včera na celém území kromě západu Čech pršelo. K večeru ve východní polovině Česka déšť zesílil.

Ilustrační obrázek

Do Česka se vrátí letní teploty

Dnešním dnem začal meteorologický podzim. Počasí má ovšem spíše podzimní charakter již od poloviny srpna. Teploty jsou výrazně podprůměrné. Celkově byla druhá polovina srpna jednou z nejchladnějších v historii měření.