Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další ochlazení, hlavně v Čechách větrno a přeháňky, na horách sněhové

Články

Ilustrační obrázek

Rakouské Alpy zasypává sníh

Včera a v průběhu noci opět v Rakouský alpách vydatně sněžilo. Někde napadlo až 50 cm sněhu. Sněžení se zde očekává i dnes. Na silnicích k lyžařským střediskům se kvůli zapadaným a obtížně sjízdným silnicím vytvořily až patnáctikilometrové fronty.

Ilustrační obrázek

Vánoce budou sněhobílé i v nížinách

Počasí na Vánoce i přesto, že se v neděli oteplí, bude chladné a sněhové přeháňky se budou vyskytovat i v nížinách. V pondělí teploty ještě budou vystupovat až k 7°C, ale večer přes naše území začne přecházet frontální systém, po kterém k nám pronikne chladný vzduch.

Ilustrační obrázek

USA sužuje námraza, Španělsko sněžení a Itálii záplavy

Rozmary počasí v těchto dnech sužují Evropu i Ameriku. V Americe dešťové přeháňky při teplotách pod nulou způsobily obrovské škody. Na mnoha místech byla zpřetrhána elektrická síť. Stromy se pod tíhou ledu lámou. Až 800 tisíc domácností na severovýchodě USA zůstává bez proudu a tedy i bez topení.

Ilustrační obrázek

Na severozápadě sněží, sněžit zde bude i nadále

Na severozápadě a západě Čech dnes odpoledne začalo trvale sněžit. Teploty se zde pohybují kolem 0°C a sníh se drží. I zítra a pozítří se zde očekává sněžení. V pátek bude sněžit ještě vydatněji. V Krušných horách napadne až čtvrt metru sněhu.

Ilustrační obrázek

V Ostravě bylo téměř 15°C, padl zde rekord

První prosincový den místo sněžení a zimního počasí přinesl na východ rekordní teplo.Dnes dopoledne bylo v Ostravě dosaženo teploty 14,9 st.C a byl tak opět překonán rekord 11,3°C z roku 1984. Rekord zde padl i včera (to se rtuť teploměru zastavila na 13,6°C).

Ilustrační obrázek

Hory na východě a severu zasáhne večer vichřice

Horskými oblastmi Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje se hlavně dnes večer prožene vichřice. Vítr v nárazech dosáhne až síly orkánu, tedy 125 km/h. Před silným větrem varuje i ČHMÚ.

Ilustrační obrázek

U Mallorky se v pondělí vytvořila tornáda

V pondělí se hned několik malých tornád objevilo u pobřeží Mallorky. Tamní meteorologický ústav zaznamenal hned devět vzdušných vírů, které vznikly na moři a mířily k hlavnímu městu Palma. Obyvatelům Palmy se ovšem i tak naskytl vzácný pohled na bouřku s třemi tornády.

Ilustrační obrázek

Česko přikryl sníh, někde napadlo přes čtvrt metru sněhu

V Česku o víkendu převládla zima. Sněhové přeháňky přinesly sněžení na celé území České republiky. Slabá sněhová pokrývka se vytvořila i v nejnižších polohách. Na horách (zejména v Krkonoších) napadlo až přes čtvrt metru sněhu. Ovšem nejen na horách napadlo tolik sněhu.

Ilustrační obrázek

Sobota byla ještě slunečná, na Šumavě bylo nádherně

Tento víkend byl zřejmě na delší dobu posledním, kdy na Šumavských pláních neležel žádný sníh a panovalo zde typické podzimní počasí. Bylo slunečno, po ránu jinovatka a v údolích chuchvalce mlhy. V Článku vám přinášíme obrázky ze Šumavy ze včerejšího dne.

Ilustrační obrázek

Minulý rok již Česko čelilo přívalům sněhu

Minulý rok v těchto dnech České hory zasypával sníh. Sněhové vločky se objevovaly i v nížinách. V tomto článku si brzký nástup loňské zimy připomeneme. Letos by sněžit v nížinách mohlo příští víkend.