Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Články

Ilustrační obrázek

Rekordně teplé Vánoce na jihozápadě

Jihozápadní polovina Česka dnes zažívá jarní počasí. Teploty překonávají dlouholeté rekordy. Na některých místech se jedná o nejteplejší Štědrý den v historii měření. V Česku byla nejvyšší teplota naměřena na stanici ČHMÚ ve Vlkonicích na Klatovsku.

Ilustrační obrázek

Obleva zvedla hladiny řek na západě Čech

Vydatné srážky a výrazné oteplení zvedlo hladiny řek na západě Čech. Nejhorší byla situace na Úslavě a Klabavě v Plzeňském kraji. Úslava v Prádle a v Koterově v Plzni dosáhla po půlnoci i 3. SPA. Ostatní toky dosáhly většinou 2. SPA nebo 1. SPA.

Ilustrační obrázek

Štědrý den bude nadprůměrně teplý

V posledních dnes je již stále jistější, že nás letos čeká klasická vánoční obleva. Zatímco v neděli bude ještě na mnohých místech chumelit, od západu budou srážky postupně přecházet v dešťové a začne se oteplovat.

Ilustrační obrázek

Východní Evropu sužují rekordní mrazy

Nad východní Evropou se v těchto dnech udržuje masa chladného arktického vzduchu, která přináší rekordně nízké teploty. V Rusku se nejvyšší denní teploty pohybují jen kolem -20 °C, přes -15 °C se nedostávají ani na východě Ukrajiny.

Ilustrační obrázek

Silná ledovka, vyloučena není kalamita

Česko zasáhne výjimečně silná ledovka, před kterou dnes varoval ČHMÚ. Upozornění platí od pátečních 23:00 do sobotních 15:00. Na východě území se ledovka začne tvořit v sobotu kolem 03:00 a vydrží až do nedělních 16:00.

Ilustrační obrázek

O víkendu dorazí obleva

Zatímco v těchto dnech k nám proudí chladný vzduch ze severu, o víkendu se situace změní. Ke slovu se dostane západní proudění z Atlantiku a zcela se tak změní charakter počasí.

Ilustrační obrázek

Kolik napadne sněhu?

Dnes přes naše území začne přecházet teplá fronta a rychle po ní i fronta studená. Tlaková níže u nás bude počasí ovlivňovat až do středy, kdy její vliv začne slábnout. Na celé území přinese sněžení, ale vrstva nové sněhové pokrývky se bude značně lišit.

Ilustrační obrázek

Čekají nás ledové dny

Dnes k nám po přechodu studené fronty zesílí příliv chladného arktického vzduchu. Teploty v noci na zítřek se již budou pohybovat mezi -5 °C až -9 °C. Denní teploty zůstanou mezi -6 °C až -2 °C.

Ilustrační obrázek

Noční vyjasnění přineslo nízké teploty

Noční teploty v zimních měsících nejvíce ovlivňuje oblačnost, rychlost větru a sněhová pokrývka. Pokud vítr ustane a oblačnost se protrhá, teploty zejména v údolích rychle klesají. Hromadí se zde těžký chladný vzduch.

Ilustrační obrázek

Hřebeny Krušných hor hlásí půl metru sněhu

Krušné hory zasypal během včerejšího dne příval sněhu. Na hřebenech napadlo téměř půl metru sněhu. Německý Fichtelberg (1215 m) nedaleko českých hranic (cca 2 km) hlásí 49 cm nového sněhu. Takto vysokou sněhovou pokrývkou překonává i německé Alpy.