Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Postupně přeháňky, hlavně na pomezí Moravy a Čech bouřky

Články

Ilustrační obrázek

Zima začíná, příliv chladného vzduchu zesílí

Do Česka pomalu nastupuje zimní počasí. Již v tomto týdnu začíná v pátek prvním prosincovým dnem meteorologická zima a končí meteorologický podzim. To se plně projeví i v počasí.

Ilustrační obrázek

Nadprůměrné teploty, překročily i 15 °C

Již včera u nás teplota na dvou stanicích překročila lehce 15 °C. Nejtepleji bylo v závětří Jeseníků a Beskyd. Dnes jsou maximální teploty ještě v průměru o 1 °C vyšší a stanicí, kde teplota překročila 15 °C je tak o poznání více.

Ilustrační obrázek

Na hřebenech hor leží i přes půl metru sněhu

O víkendu a v pondělí na horách napadl čerstvý sníh. Nejvíce sněhu včera ráno leželo na hřebenech Krkonoš a Šumavy. Labská bouda hlásí až 80 cm sněhu.

Ilustrační obrázek

Oteplí se, v příštím týdnu naměříme přes 10 °C

Zítra večer ovšem počasí u nás začne od západu ovlivňovat teplá fronta, která výrazně změní charakter počasí u nás. Zpočátku sice přinese sněžení, ale během noci na úterý bude od západu ve všech polohách přecházet v déšť.

Ilustrační obrázek

Ve Středozemním moři vznikla níže připomínající hurikán

Centrální části Středozemního moře v posledních dnech sužují přívalové deště a silné bouřky, které se zde tvoří díky tlakové níži Numa. Ta se dnes v Jónském moři dokonce zformovala do podoby medikánu.

Ilustrační obrázek

První výhledy naznačují spíše teplejší zimu

Za pár týdnů (přesněji v pátek 1. prosince) začíná meteorologická zima. Ani letos jsme nebyli v minulých týdnech až měsících ochuzeni o různé pseudokatastrofické vize o tom, jak tuhá zima nás čeká (nejtužší za 20 ale i za 100 let).

Ilustrační obrázek

Sníh napadl i v nižších polohách

Přes Česko včera přecházela frontální vlna. Hlavně na severozápad našeho území zároveň pronikal chladný vzduch. Déšť tak na severozápadě rychle přešel ve sněžení a tvořila se sněhová pokrývka i mimo horské polohy.

Ilustrační obrázek

Martin na bílém koni dorazil do hor

Dnes je svátek svatého Martina a právě v tento den podle známé pranostiky přichází zimní počasí se sněžením. První zmínku o ní je možné dohledat v Čelakovského Mudrosloví (1852).

Ilustrační obrázek

Alpy zasypal sníh, napadlo až půl metru

V Alpách již vlivem přílivu chladného vzduchu od poloh kolem 1000 m vydatně sněžilo. Většinou napadlo od 10 do 50 cm sněhu. Například hora Zugspitze hlásila ještě v sobotu 57 cm sněhu, zatímco dnes zde leží až 112 cm sněhu.

Ilustrační obrázek

Nástup zimy zatím nehrozí

Na začátku týdne se u nás na horách vytvořila souvislá sněhová pokrývka a sněhové vločky se ukázaly také v nižších polohách. Na hřebenech Krkonoš, Jeseníků, Beskyd nebo Šumavy leželo i přes 5 cm sněhu.