Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

Články

Ilustrační obrázek

V příštím týdnu se ochladí, rekordní teploty skončí

Nadprůměrně vysoké teploty budou pokračovat i dnes. Odpoledne naměříme většinou 17 °C až 21 °C, na východě až 23 °C. V Čechách se již ovšem místy objeví přeháňky nebo bouřky. Počasí u nás začíná ovlivňovat zvlněná studená fronta.

Ilustrační obrázek

Aprílová předpověď veder během léta

Světová rada pro meteorologii v Evropě vydala dnes velmi alarmující předpověď na letošní léto. Ve své zprávě uvádí, že již letos v létě ve střední Evropě naměříme dosud nevídané teploty. Ty se v období léta poprvé v historii měření na našem území vyšplhají na 50 °C.

Ilustrační obrázek

Teplota vystoupila až na rekordních 22,8 °C

Dnes se u nás vyskytly rekordně vysoké teploty. V průměru bylo ještě o 3 °C tepleji než včera. Nejvyšší denní teploty vystoupily většinou na 17 °C až 21 °C. V Polabí bylo ještě tepleji. Ojediněle se zde teploty přiblížily až k 23 °C.

Ilustrační obrázek

Teploty se příští týden dostanou až na 20 °C

V příštím týdnu nás čeká citelné oteplení. Již dnes se vyjasnilo, ale stále k nám proudí spíše chladnější vzduch ze severovýchodu. Nejvyšší denní teploty se tak pohybují mezi 8 °C až 12 °C.

Ilustrační obrázek

Balkán hlásí letní teploty přes 25 °C

Na začátku března byly nadprůměrně vysoké teploty hlášeny ve Španělsku, kde se dostávaly na pobřeží až na 30 °C. V tomto týdnu velmi teplé počasí panuje naopak na Balkáně. Včera zde byly hlášeny nejvyšší teploty z celé Evropy.

Ilustrační obrázek

Na horách spadlo i přes 30 mm srážek

Na řadě meteorologických stanic se včera a v noci na dnešek vyskytl nejvydatnější déšť od začátku roku. Vydatněji pršelo jen v poslední dekádě února v Jizerských horách a Krkonoších, kde tehdy za 24 hodin spadlo i lehce přes 50 mm srážek.

Ilustrační obrázek

Faktory ovlivňující rychlost tání sněhu

Co má vlastně vliv na tání a úbytek sněhu? Faktorů je několik, můžou se vzájemně zesilovat nebo naopak oslabovat. Nejprve zmiňme faktor sesedání sněhové pokrývky.

Ilustrační obrázek

Příští týden nabídne i příjemné jarní teploty

V tomto týdnu k nám proudil spíše chladnější vzduch a teploty se většinou držely pod 10 °C. V příštím týdnu se ovšem pozvolna oteplí a čekají nás jarní teploty. Počasí bude ovlivňovat oblast vysokého tlaku vzduchu.

Ilustrační obrázek

Tornádo v Německu, letní teploty ve Španělsku

Včerejší počasí v Evropě příliš nepřipomínalo začátek března. Ve střední Evropě se při přechodu studené fronty vyskytovaly již bouřky. V Německu se dokonce vyskytla silná bouřka s tornádem.

Ilustrační obrázek

Ve Francii naměřili náraz větru o rychlosti 193 km/h

V Atlantiku se rychle prohloubila tlaková níže, která přímo zasáhla Bretaň na západě Francie. Nárazy větru zde dosáhly rekordních hodnot. V městečku Camaret-sur-Mer u Brestu v Bretani naměřili dopoledne náraz větru o rychlosti 193 kilometrů za hodinu.