Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Články

Ilustrační obrázek

Vysoké teploty, déšť a vítr přinesou rychlé tání sněhu

Přes naše území přejde v následujících dnech několik frontálních systémů. Již v noci na dnešek na většině území pršelo. Na horách spadlo i přes 20 mm srážek. To se projevilo i na vzestupu hladin řek.

Ilustrační obrázek

Přehled látek, které způsobují znečištění ovzduší

Vzduch, který je pro náš život naprosto nezbytným, si člověk svojí činností často znečišťuje celou řadou látek, které vznikají většinou během procesů spalování, případně v těžkém průmyslu. Škodlivých látek se lidskou činností uvolňuje do vzduchu celá řada.

Ilustrační obrázek

Teploty vystoupily až na jarní hodnoty

V tomto týdnu k nám začal proudit teplý vzduch. Ráno sice ještě mrzne, ale během dne se teploty dostávají vysoko nad bod mrazu. Včera se teploty pohybovaly nejčastěji mezi 7 °C až 11 °C.

Ilustrační obrázek

Čeká nás oteplení, přijde nezvykle ze severu Evropy

Před námi je velmi nezvyklá povětrností situace. Zatímco běžně k nám ze severu Evropy přichází chladný vzduch, tentokrát k nám naopak ze severu pronikne teplý vzduch. Dnes se k nám ještě dostává spíše chladnější vzduch z východu Evropy.

Ilustrační obrázek

Na Severním pólu je až o 35 °C tepleji, než je obvyklé

Zatímco ve střední Evropě zažíváme v posledních týdnech většinou podnormální teploty, daleko na severu, v Arktidě, registrují teploty neobvykle vysoké, které stoupají až k nule.

Ilustrační obrázek

Úplněk zpestří polostínové zatmění

V noci z 10. na 11. února (z pátku na sobotu) nastane úplněk. Obyvatelům Evropy, Ameriky, Afriky a západnějších částí Asie ho navíc zpestří polostínové zatmění. Na obloze na našem území se ovšem očekává většinou hodně oblačnosti.

Ilustrační obrázek

Mrazy se vrátily, sněžení nás ovšem nečeká

V noci na dnešek již teploty na většině území klesly alespoň lehce pod bod mrazu. Během dne vystoupí nejvyše na -3 °C až 1 °C. Obnovil se k nám totiž příliv chladného vzduchu od severu až severovýchodu.

Ilustrační obrázek

Přichází obleva, teploty vzduchu překročí 5 °C

V uplynulých dnech se u nás udržoval inverzní charakter počasí. Teploty se nad bod mrazu tak dostávaly především na horách a v nížinách často zůstávaly pod bodem mrazu. Dnes se začíná inverze rozpouštět a teplejší vzduch se dostane i do nížin.

Ilustrační obrázek

Máme za sebou teplotně výrazně podprůměrný leden

Máme za sebou opravdu chladný leden. Jeho průměrná teplota (na základě předběžných údajů) činí -5,4 °C, což je téměř o 4 stupně méně, než kolik činí dlouhodobý teplotní průměr za období 1981-2010, jde tedy o měsíc teplotně výrazně podprůměrný.

Ilustrační obrázek

Česko zasypal sníh, zítra hrozí opět ledovka

Počasí v Česku ovlivňuje tlaková níže ve vyšších vrstvách atmosféry. Na celé území přinesla sněžení, zpočátku se v Čechách vyskytoval i mrznoucí déšť. Na většině území připadlo většinou od 5 do 20 cm sněhu.