Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Články

Ilustrační obrázek

Východ Evropy zasáhly mohutné supercely

Včera východně od našeho území přes Slovensko a Polsko přešla tlaková níže. Zatímco na našem území se projevila jen deštěm, východně od našeho území se tvořily mimořádně intenzivní bouře, která jsou v Evropě výjimečné.

Ilustrační obrázek

Čekají nás tropická vedra

Před námi je první významnější vpád tropického vzduchu do střední Evropy v letošním roce. První tropické teploty nad 30 °C se u nás sice již vyskytly v druhé polovině května, ale jen na malé části území a trvaly krátce.

Ilustrační obrázek

Čechami se prohnalo několik supercel

Včera přes naše území přešla tlaková níže. Před ní k nám ještě pronikl teplý a vlhký vzduch z jihu. Zároveň se nad naším územím nacházelo silné tryskové proudění. Ve výšce 9 km přesáhl jižní vítr rychlost až 150 km/h.

Ilustrační obrázek

Jihovýchod Evropy očekává až 40 °C

V současné době se ve Středomoří teploty vzduchu pohybují většinou mezi 25 °C až 30 °C. Nejtepleji je ve Španělsku, kde se šplhají až k 35 °C. Teplota Středozemního moře se pohybuje od 20 °C na severu Itálie a jihu Francie až po 24 °C u břehů Egypta.

Ilustrační obrázek

Začíná k nám proudit chladnější vzduch

Dnes přes naše území přechází studená fronta. Na obloze tak bude hodně oblačnosti a zejména na jihu a východě se objeví přeháňky. Na Moravě a ve Slezsku se mohou vyskytnout i bouřky.

Ilustrační obrázek

Sever Německa zasáhla hned dvě tornáda

Nezapomenutelný pohled se včera naskytl obyvatelům na severu Německa ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko. U obce Jübek se z oblaků k zemi spustila hned dvě tornáda na jednom místě. Scéna jak z tornádové oblasti v USA fascinovala řadu lidí.

Ilustrační obrázek

Extrémní srážky přinesly do Evropy rozsáhlé povodně

Tlaková níže Elvira a Friederike – jména, která se vryjí do paměti nejednomu obyvateli střední a západní Evropy. Vysoká vlhkost a dlouhá doba, po kterou nad střední Evropou setrvaly, se postaraly o až extrémní projevy počasí.

Ilustrační obrázek

Dnes začalo meteorologické léto

Dnes s prvním červnovým dnem začalo meteorologické léto. Na začátek astronomického léta si ovšem ještě budeme muset počkat do 21. června, kdy nastane letní slunovrat. Uplynulé meteorologické jaro u nás bylo teplotně i srážkově průměrné.

Ilustrační obrázek

Bouřky přinesly přívalové srážky i trombu, hrozí další

Zatímco v neděli a v pondělí se u nás bouřky objevily jen ojediněle a nezpůsobovaly škody, dnes se situace změnila. Bouřky opět nabraly na síle a hasiči hlásí desítky výjezdů po celé naší zemí. Nejčastěji odčerpávali vodu ze zatopených domů.

Ilustrační obrázek

Česko zasáhly dvě supercely, kroupy přesáhly 5 cm

Včera se u nás opět vyskytly velmi silné bouřky. Příliš se jich sice netvořilo, ale na ty, co se utvořily na jihu Čech a u Brna tamní obyvatelé hned tak nezapomenou. Nejsilnější byla odpolední bouřka na jihu Čech.