Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Většinou bez deště a hlavně na severovýchodě i polojasno

Články

Ilustrační obrázek

Ráno bylo nejchladněji od konce dubna

První říjnový den dal jasně najevo, že už máme pravý podzim. V noci na dnešek se totiž utišil vítr a protrhala oblačnost, což jsou ideální podmínky pro silné radiační ochlazování. Navíc k nám ještě proudí chladnější vzduch ze severu.

Ilustrační obrázek

Začíná týden beze srážek s chladnými rány

V posledních dnech se pozvolna ochlazuje. Nad naše území totiž proudí chladnější vzduch od severu. Jeho příliv se projevuje na teplotách zejména v nočních hodinách při vyjasnění. Dnes během dne díky slunečnímu svitu teploty vystoupí na 14 °C až 18 °C.

Ilustrační obrázek

Východ území zasáhl trvalý déšť

Letošní září pokračuje v trendu z letních měsíců. Opět totiž skončí jako srážkově podprůměrné. Situaci výrazně nezlepší ani trvalý déšť, který včera dorazil na východ našeho území

Ilustrační obrázek

Model GFS počítá počasí pro celý svět

Model GFS – pro zasvěcené jeden z nejznámějších předpovědních modelů počasí na světě. Jedná se o numerický model provozovaný americkým Národním centrem pro predikci životního prostředí (NCEP).

Ilustrační obrázek

Nový týden ve znamení podzimního počasí

Počasí v tomto týdnu přineslo nezvykle vysoké teploty, silný vítr a následně i citelné ochlazení. V příštím týdnu nás čeká již o poznání poklidnější počasí, které bude odpovídat konci září.

Ilustrační obrázek

Nejlepší fotografie bouřek v roce 2015

V článku vám přinášíme nejlepší bouřkové fotografie z roku 2015. Fotografie zachycující nádherné blesky v české krajině. Nechybí ani snímky mohutných bouřkových oblaků.

Ilustrační obrázek

Na Plzeňsku teplota vystoupila na 34 °C

Dnes byl na našem území zaznamenán další tropický den. V letošním září je již druhý. V České republice je dnes tepleji než v celém Španělsku. Odpolední teploty se dnes pohybují většinou mezi 28 °C až 32 °C

Ilustrační obrázek

Post-tropická bouře Henri dorazila do Evropy

Před týdnem východně od Bermud v Atlantském oceánu vznikla tropická bouře Henri. Síly hurikánu nedosáhla a jako hluboká tlaková níže dnes dorazila na západ Evropy. Dlouhou cestu (téměř 4000 km) přes Atlantský oceán od břehů Ameriky až k Evropě překonala za pouhých 5 dnů.

Ilustrační obrázek

Po několika letech nastane úplné zatmění Měsíce

V pondělí 28. září, na svátek sv. Václava, zpestří oblohu působivý astronomický úkaz. Měsíc vstoupí do zemského stínu a nastane úplné zatmění Měsíce! Z České republiky jsme si mohli tuto podívanou naposledy užít v červnu 2011, příští nastane až za tři roky.

Ilustrační obrázek

Nedaleko Rumburka se vyskytlo tornádo

Ve městě Neugersdorf, které leží 4 km severovýchodně od Rumburka, se včera kolem 18:00 během bouřky vyskytlo slabá tornádo (na Fujitově stupnici dosáhlo nejnižší intenzity F0).