Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Většinou bez deště a hlavně na severovýchodě i polojasno

Články

Ilustrační obrázek

Čekají nás letní teploty, maxima se přiblíží k 30 °C

Uplynulé dny do Česka přinášely na začátek září poměrně chladné počasí. Dnes k nám ovšem začíná proudit teplejší vzduch od jihozápadu. Nejvyšší denní teploty tak překročí na řadě míst 20 °C a budou odpovídat dlouhodobým průměrům pro tyto dny.

Ilustrační obrázek

Blízký východ zahalila písečná bouře

Území několika států na Blízkém východě v těchto dnech sužuje rozsáhlá písečná bouře. Silný vítr vzedmul obrovské množství jemného písku do vzduchu v oblasti Iráku a Sýrie.

Ilustrační obrázek

Nad 20 °C se teploty vrátí v závěru týdne

Dnešní ráno bylo chladné. Teploty se pohybovaly jen kolem 6 °C a na řadě míst se vytvořily mlhy. Přitom ještě před týdnem se u nás vyskytovaly i tropické noci. Počasí během pár dní přešlo z léta do podzimu.

Ilustrační obrázek

V Neapoli padaly kroupy o velikosti 10 cm

Mimořádně silné krupobití dnes zasáhlo italské město Neapol. Před polednem se z moře nad město přihnala silná bouře (supercela), během které padaly kroupy o velikosti až 10 cm.

Ilustrační obrázek

Čeká nás další ochlazení, na Sněžce i sněžení

Včera k nám začal proudit chladnější vzduch od západu. Skončila tak tropická vedra, která u nás v posledních dnech panovala. Teploty z úterních 33 °C klesly včera na hodnoty kolem 20 °C. Ochladilo se tak o více než 10 °C.

Ilustrační obrázek

Padl absolutní teplotní rekord pro září

Dnes s příchodem září začal meteorologický podzim (astronomický začne až 23. září). Počasí je ovšem na září rekordně teplé. Teplotní rekordy pro dnešní den padnou na většině území. Teploty se totiž odpoledne pohybují mezi 31 °C až 35 °C.

Ilustrační obrázek

Končí nejteplejší prázdniny v historii měření

Vysoké teploty se vyskytovaly během července a srpna. Průměrná teplota za tyto měsíce pro celé naše území dosahuje na necelých 21 °C, což je nejvíce v historii pozorování. Letošní prázdniny byly v České republice jednoznačně nejteplejší za celou dobu měření.

Ilustrační obrázek

Studená fronta přinese výrazné ochlazení

Dnes a zítra u nás budou vrcholit tropická vedra. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 31 °C až 35 °C. První bouřky z tepla se mohou objevit zítra pozdě odpoledne a večer na západě a severu Čech. Četnější srážky k nám ovšem dorazí až při přechodu výrazné studené fronty.

Ilustrační obrázek

Lovci hurikánů létají přímo do oka hurikánů

První záměrný let do oblasti hurikánu, který prokázal, že i takovéto extrémní podmínky jsou pro letouny a jejich posádky překonatelné, byl uskutečněn už v roce 1943.

Ilustrační obrázek

Závěr srpna přinese tropické teploty

Zítra se oproti dnešnímu dni v průměru o 3 °C oteplí. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 24 °C až 28 °C. Další oteplování ovšem přechodně zastaví přechod studené fronty v noci z pondělí na úterý.