Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Články

Ilustrační obrázek

Zaznamenán extrémní počet tropických nocí

Vlna veder v Česku pomalu končí. Na západě Čech dnes poprvé od 1. srpna nezaznamenáme tropický den. Uplynulá vlna veder se zapíše do historie pozorování jako období s nejvyšší průměrnou teplotou. Odpoledne teploty často překračovaly 35 °C.

Ilustrační obrázek

Horké vlny a jejich vliv na lidské zdraví

Horké vlny v létě s teplotami šplhajícími vysoko nad třicítku jsou možná příjemné pro ty, co můžou trávit většinu dne u kvalitní vody ke koupání, pro většinu lidí ale představují určitou zátěž a stres pro organismus.

Ilustrační obrázek

Blíží se ochlazení, vlnu veder ukončí bouřky

Od začátku srpna u nás zažíváme jednu z nejvýraznějších vln veder v historii pozorování. Teploty se často šplhají i přes 35 °C a překonávají dlouholeté teplotní rekordy. Dnes a zítra bude horké počasí pokračovat.

Ilustrační obrázek

Tepelný ostrov města Prahy

Několik posledních desetiletí je centrum Prahy nejteplejším místem Česka. Přitom ještě v polovině minulého století to byla jižní Morava. Na tomto faktu se podílí tepelný ostrov města Prahy.

Ilustrační obrázek

Letošní sucho mezi nejhoršími v historii měření

Česko trápí mimořádné sucho – tento a podobné titulky zpráv v médiích je v posledních týdnech celá řada. Sucho nás ale trápilo i loni, jenže na rozdíl od loňského roku je letošní sucho mnohem závažnější a má taky poněkud jiné příčiny.

Ilustrační obrázek

Teplota vzduchu se zastavila až na 40 °C

Včera k nám zesílil příliv tropického vzduchu původem ze Sahary. Nejvyšší denní teplota vzduchu vystoupila včera většinou na 34 °C až 38 °C. Na přibližně 10 meteorologických stanicích se teplota šplhala přes 38 °C.

Ilustrační obrázek

Čeká nás nejhorší vlna veder v historii měření?

V uplynulých dnech u nás započala další vlna veder, kterou hned tak studená fronta neukončí. Tropické teploty na našem území měříme již od 2. srpna. Včera vlna veder významně zesílila.

Ilustrační obrázek

Měsíc zakryje hvězdu Aldebaran

Hodinu po půlnoci, v neděli 9. 8. 2015, se na obloze odehraje zajímavá a poměrně vzácná podívaná. Zpoza disku Měsíce vystoupí jasná hvězda Aldebaran ze souhvězdí Býka.

Ilustrační obrázek

Tasmanii překvapily přívaly sněhu

Zatímco střední Evropa zažívá vrchol léta s rekordními vedry, na jižní polokouli aktuálně panuje zima. V oblasti jižní Austrálie je dokonce letošní zima nezvykle chladná. Nejhorší situace panuje na ostrově Tasmánie.

Ilustrační obrázek

Měření a zaznamenávání tlaku vzduchu

Tlak je jednou z fyzikálních veličin. Určuje nám, jakou silou je působeno na plochu o určité velikosti. Atmosférický tlak nám zase říká, jakou silou působí vzdušný obal Země (atmosféra) kolmo na její povrch.