Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Články

Ilustrační obrázek

Před námi je význačná vlna veder

Červenec k nám přinesl nadprůměrně vysoké teploty. V závěru měsíce se ochladilo a průměrné teploty setrvávají až dodnes. V příštím týdnu se ovšem situace změní. Do střední Evropy pronikne horký vzduch z Afriky, který přinese význačnou vlnu veder.

Ilustrační obrázek

Letošní červenec přinese Modrý měsíc

Termín Modrý měsíc se dnes používá pro označení dvou úplňků v jednom kalendářním měsíci. A právě tato událost nás letos potká. V pátek 31. července nastane druhý červencový úplněk, ten prvý zpestřil prázdninovou oblohu už 2. července.

Ilustrační obrázek

Na většině území zapršelo

Po tropických vedrech přináší závěr července chladnější a srážkově o něco bohatší počasí. Dnes (v pondělí) nad naše území proudil vlhký oceánský vzduch, který na většinu území přinesl srážky ve formě přeháněk.

Ilustrační obrázek

Vlny na moři a oceánech

Když se řekne moře, vybaví se asi většině z nás šumění vln na pobřeží. Jak ale tyto vlny vlastně vznikají? Za vlny může především vítr – když fouká, vznikají v moři vlny vlivem tření. Je to vlastně podobné, jak když foukáme do talíře polévky, aby vychladla.

Ilustrační obrázek

Nejteplejší den od začátku roku

Dnešek byl nejteplejším dnem od začátku roku. Nejvyšší denní teplota vystoupila většinou na tropických 33 °C až 37 °C. Podle ČHMÚ byla průměrná teplota v České republice 34,7 °C (v polohách do 600 m n. m.). Bylo tak ještě tepleji než na začátku tohoto měsíce.

Ilustrační obrázek

Středozemní moře se prohřálo až na 29 °C

Nejen střední Evropu v posledních týdne sužují vedra, ale i celá západní a jihozápadní Evropa hlásí výrazně nadprůměrné teploty. Ve Francii je zatím červenec až o 8 °C teplejší, než je obvyklé. V Česku a Německu je přibližně o 5 °C tepleji, než je obvyklé.

Ilustrační obrázek

Teploty překonaly rekordy, bylo až 37,2 °C

Dnes přes naše území přechází zvlněná studená fronta, která ukončí tropické teploty. Ty u nás panují od pátku a na řadě stanic překonaly teplotní rekordy pro toto období. Na většině území se v pátek a v sobotu teploty pohybovaly mezi 31 °C až 35 °C.

Ilustrační obrázek

Lokálně se vyskytnou silné bouřky

Do střední Evropy dnes zesílil příliv tropického vzduchu od jihozápadu. Aktuálně se tak teploty pohybují mezi 31 °C až 35 °C. Na okraji Prahy a Brna přesáhly lehce i 35 °C. V Plzeňském kraji se navíc po poledni vytvořila bouřka.

Ilustrační obrázek

Proč je důležité sledovat přízemní teplotu vzduchu

V předpovědi se vedle údajů o teplotě vzduchu občas objeví zmínka o možnosti výskytu přízemních mrazíků. Proč se vlastně liší teplota u země od té ve dvou metrech nad zemí, kde se standardně měří teplota vzduchu na meteorologických stanicích?

Ilustrační obrázek

Úvod nového týdne chladnější, potom opět tropy

Víkend do Česka přinesl návrat letního počasí. Na jižní Moravě teplota dokonce lehce překročila tropických 30 °C (v Sudoměřicích bylo až 31,8 °C). V noci na zítřek přes naše území přejde od severozápadu studená fronta.