Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Články

Ilustrační obrázek

Nezvykle studené ráno, na Šumavě téměř -5 °C

Ačkoliv v těchto dnech ani nenastává astronomická noc (Slunce nezajdete dostatečně pod obzor a zaznamenáváme tak jen astronomický soumrak), i přesto dnes ráno díky radiačnímu ochlazování teploty klesly v horských údolích i pod bod mrazu.

Ilustrační obrázek

Zapršelo na celém území

Uplynulé dny na naše území přinesly dostatek vláhy. Nebezpečí požárů kleslo na celém území na nejnižší stupeň a půda doplnila chybějící vláhu. Nejvydatnější srážky se u nás vyskytly včera a v noci na dnešek při přechodu studené fronty.

Ilustrační obrázek

Jaro bylo na Zemi rekordně teplé

Dle výsledků pozorování globální teploty nad oceány a pevninou máme za sebou rekordně teplé jaro (měsíce březen, duben a květen). Ve střední Evropě jsme ovšem nadprůměrně vysoké teploty nezaznamenali.

Ilustrační obrázek

Víkend přinese déšť, na Sněžku i sněžení

Na naše území proudí chladný a vlhký vzduch od severozápadu. Na obloze je tak hodně oblačnosti a vyskytují se přeháňky. Nejčetnější budou zítra během dne, kdy se vyskytnou na celém území.

Ilustrační obrázek

Na Slovensku padaly až 6 cm velké kroupy

O uplynulém víkendu se silné bouřky vyskytovaly nejen na našem území, ale i v sousedních státech. Na některých místech byly ještě o poznání silnější. Zatímco u nás se vyskytly kroupy do průměru kolem 3 cm, na Slovensku byly pozorovány kroupy o velikosti 5 až 6 cm.

Ilustrační obrázek

Víkendové bouřky přinesly přes 60 000 blesků

Kroupy rozbily řadu skleníků a zničily budoucí úrodu. V Křenově se na zemi vytvořila až 15 cm vysoká vrstva krup. Příval vody a krup v obci zaplavil několik sklepů.

Ilustrační obrázek

Bouřková oblačnost z vesmíru

Ve viditelném spektru záření (VIS) se bouřková oblačnost jeví jako opticky hustá bílá oblast, která směrem od jádra bouře zvyšuje svou propustnost díky řídnutí cirrovité oblačnosti.

Ilustrační obrázek

Letní počasí doprovodí bouřky

Dnes k nám začíná proudit teplý vzduch z jihu. Čeká nás tak letní počasí. Nejvyšší denní teploty dnes vystoupí na letních 25 °C až 29 °C. Na jihovýchodě naměříme i tropických 30 °C.

Ilustrační obrázek

Problematika zvlněných studených front

Zvlněná studená fronta se udržuje nad střední Evropou téměř bez pohybu - když taková situace nastane, nejeden meteorolog si řekne, že bude problematická předpověď. Co je to vlastně zvlněná studená fronta?

Ilustrační obrázek

V Čechách spadlo i přes 30 mm srážek

V noci na dnešek po delší době na velké části našeho území vydatně zapršelo. Déšť zasáhl celé území Čech a většinou za posledních 24 hodin spadlo od 10 do 30 mm srážek, ve středních Čechách a na horách i přes 30 mm.