Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Články

Ilustrační obrázek

Oteplení až v závěru příštího týdne

Nový týden výraznou změnu v charakteru počasí nepřinese. Hned zítra přes naše území přejde z Německa dále k jihovýchodu studená fronta. Během dne tak bude přibývat oblačnosti a odpoledne se zejména v Čechách objeví přeháňky, ojediněle bouřky.

Ilustrační obrázek

Vydatný déšť i sněžení ve střední Evropě

Počasí ve střední Evropě včera ovlivnila vlnící se studená fronta. Na našem území se projevila trvalým deštěm, kdy spadlo většinou od 10 do 20 mm srážek. Na severozápadě Čech a jihu Moravy ovšem na mnohých místech zůstalo sucho.

Ilustrační obrázek

Tornáda v Německu: normální či mimořádný jev?

Už 13 potvrzených tornád – taková je zatím bilance letošního května v Německu. Dvě tornáda přitom dosáhla intenzity F3 Fujitovy stupnice, jedno zasáhlo 5. května Bützow v Meklenbursku, druhé pak 13. května město Affing u Augsburgu.

Ilustrační obrázek

Příští týden ve znamení deště

Zatímco v tomto týdnu příliš srážek nespadlo, v příštím týdnu nás čeká změna. První den nového týdne sice přinese slunečno s odpoledními teplotami kolem 20 °C, ale v úterý počasí začne ovlivňovat frontální systém.

Ilustrační obrázek

Německo zasáhlo další devastující tornádo

V minulém týdnu zasáhlo silné tornádo na severu Německa město Bützow a několik dalších oblastí. Po týdnu se do Německa tornáda vrátila. Již v úterý při přechudu studené fronty, která v noci dorazila i nad naše území, byly pozorovány dvě slabší tornáda.

Ilustrační obrázek

Vedra ve Španělsku, očekává se 40 °C

Jih Evropy zažívá nezvykle teplý začátek května. Španělsko a Itálie už hlásí tropické teploty. V minulém týdnu ve středu horký vzduch z Afriky přinesl na Sicílii teploty vysoko nad 30 °C. Na meteorologické stanici Catenanuova teplota dokonce vystoupila na rekordních 41, 9 °C.

Ilustrační obrázek

V úterý letní teploty i silné bouřky

V příštím týdnu bude pokračovat proměnlivé počasí. Úvod týdne začne slunečným počasím. Zítra na většině území převládne slunečno s odpoledními teplotami mezi 17 °C až 21 °C. V úterý k nám přechodně pronikne teplý vzduch od jihozápadu.

Ilustrační obrázek

Rekordní sucha sužují Kalifornii

Výrazný nedostatek vody charakterizovaný pojmem sucho většinou do oblasti, kde se vyskytuje, přináší řadu komplikací. Počínaje nedostatkem pitné či užitkové vody a konče zvýšeným rizikem požárů. S nedostatkem vody se již delší dobu potýkají na západě Spojených států.

Ilustrační obrázek

Německo zasáhly prudké bouřky i tornáda

Do střední Evropy dnes pronikl teplý vzduch původem z Afriky. První tropická teplota v letošním roce byla naměřena v Rakousku, kde v okolí Salzburgu teplota vystoupila až na 30 °C. Na našem území byla nejvyšší teplota naměřena na stanici ČHMÚ ve Vyšším Brodě na jihu Čech, kde se rtuť teploměru zastavila až na 29,2 °C.

Ilustrační obrázek

Barvy Měsíce na obloze

Dnes 4. května nastane úplněk, takže po několik následujících dní bude náš nejbližší kosmický souputník dominantním objektem noční oblohy. Nastane tak ideální příležitost k tomu, abychom si všimli, jakou barvu má měsíční světlo.