Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

Články

Ilustrační obrázek

CAPE - co znamená a jak souvisí s bouřkou

CAPE je energie, která se může potenciálně nad daným místem uvolnit a působit tvorbu konvekční oblačnosti, později i bouřek. Její jednotkou je Joule na kilogram (J/kg). Určit se dá z aerologického měření.

Ilustrační obrázek

Strakonice zasáhlo vydatné krupobití

Odpoledne se na Šumavě začaly tvořit bouřky, které například do Strakonic přinesly silné krupobití. Malé kroupy vydržely na zemi a vytvořily souvislou bílou pokrývku. Mnohem vydatnější krupobití dnes bylo hlášeno z města Penzberg na jihu Bavorska.

Ilustrační obrázek

Následující dny přinesou často i bouřky

Již včera odpoledne a večer se na našem území začaly tvořit přeháňky. Výjimečně se objevily i slabé bouřky. Podobné počasí nás čeká také dnes a zítra. Teploty se po oba dny budou pohybovat mezi 15 °C až 19 °C. Příliv teplého vzduchu k nám zesílí v úterý.

Ilustrační obrázek

Jaká bude hurikánová sezóna 2014?

Devět pojmenovaných bouří, z toho 3 hurikány a 1 silný hurikán – to by měla přinést letošní sezóna hurikánů v Atlantiku. Znamená to menší počet hurikánů než je dlouhodobý průměr pro období 1981-2010 (medián 6,5 hurikánu a 2 silné hurikány).

Ilustrační obrázek

Na Šumavě bylo téměř -15 °C

Dnešní ráno bylo nejmrazivější v letošním dubnu. Teploty po několika týdnech opět na velké části území klesly pod bod mrazu. Nejchladněji bylo v Čechách, na Moravě a ve Slezsku teploty zůstaly i lehce nad bodem mrazu.

Ilustrační obrázek

Aprílové počasí přineslo blesky, kroupy a sníh

Včera přes naše území přešla studená fronta, po které k nám začal proudit chladný a vlhký vzduch od severu až severozápadu. V něm se tvořila bohatá kupovitá oblačnost a s ní spojené přeháňky nebo i bouřky.

Ilustrační obrázek

Čeká nás výrazné ochlazení i sněžení

Přes naše území zítra přejde od severozápadu výrazná studená fronta. Zítra dopoledne se tak začne rychle zatahovat, zesilovat vítr a postupně se přidá i déšť nebo přeháňky. Ojediněle se dokonce objeví bouřky. Nárazy větru dosáhnou rychlosti kolem 70 km/h.

Ilustrační obrázek

Tropická cyklóna Ita zasáhne v plné síle Austrálii

Tropická cyklóna Ita, která se před několika dny utvořila v Korálovém moři z tropické bouře, zasáhne v následujících hodinách pobřeží severovýchodní Austrálie (stát Queensland).

Ilustrační obrázek

Na hřebenech hor napadl sníh

Dnešek byl nejchladnějším dnem z celého týdne. Nejvyšší denní teploty se pohybovaly jen mezi 7 °C až 11 °C. V noci na zítřek a zítra ráno klesnou i pod bod mrazu. V hladině 850 hPa (cca ve výšce kolem 1500 m) se teplota pohybovala jen kolem -2 °C.

Ilustrační obrázek

V Česku dnes uhodilo až 1500 blesků

Dnes přes naše území přecházela studená fronta, na které se tvořily jedny z prvních letošních bouřek. Krátce po poledni se bouřky utvořily v Libereckém kraji a na Vysočině. Při postupu dále na východ zesilovaly.