Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Články

Ilustrační obrázek

Česko sužovaly silné bouřky

V druhé polovině tohoto týdne (zejména ve středu, ve čtrtek a v pátek) Česko sužovaly silné bouřky doprovázené přívalovými srážkami, které na mnohých místech vytopily domy, sklepy či silnice.

Ilustrační obrázek

Povodně v roce 2002

Již uplynulo pět let od extrémních povodní v roce 2002, které postihly třetinu České republiky. Povodně způsobily zejména silné srážky na jihu a jihozápadě Čech. Co se dělo jednotlivéé dny, si můžete přečíst v tomto článku.

Ilustrační obrázek

Bouřka 7.8. u Plzně

Dne 7.8.2007 na naše území proudil od jihozápadu velce teplý vzduch a v něm se teploty pohybovaly až kolem 32°C. Odpoledne se začala rozvíjet kupovitá obačnost a kolem 14:00 vznikaly zejména v horských oblastech na Moravě a na Šumavě bouřky.

Ilustrační obrázek

Kvůli suchu hrozí požáry

Český hydrometeorologický ústav vydal upozornění na sucho s nebezpečím požárů. Upozornění platí pro všechny kraje kromě Karlovarského, Libereckého, Královéhradého a Pardubického.

Ilustrační obrázek

Na Kypru dosahuje teplota moře 30°C

Teploty moří se v těchto dnech pohybují ve Středomoří většinou kolem 25°C. Nejteplejší je východní Středomoří, kde se teplota moře v okolí Kypru a Turecka pohybuje až kolem 30°C (vzduch má 37°C).

Ilustrační obrázek

Bouřky 2.8.2007

Dne 2.8.2007 přes naše území přecházela od západu studená fronta. Před ní se teploty pohybovaly kolem 28°C (v Poděbradech a Dyjákovicích bylo až 31°C). Odpoledne začalo od západu přibývat oblačnosti.

Ilustrační obrázek

Nadprůměrný červenec

Letošní červenec byl teplotně nadprůměrný stejně jako několik posleních měsíců. Za celkově nadprůměrný červenec může hlavně pěti denní extrémní horko (uprostřed měsíce), kdy se teploty šplhaly až ke 39°C.

Ilustrační obrázek

Bouřka na dálnici D1

Na našem území se dne 27.9.2006 na zvlněné studené frontě vyskytovaly bouřky, nejsilnější se vyskytla na jihu středních Čech. V tomto článku je popsána bouře s kroupami na dálnici D1.

Ilustrační obrázek

Tlaková níže Kyrill - orkán v Česku

Ve čtvrtek 18.1.2007 přes naše území přecházely frontální systémy spojené s hlubokou tlakovou níže postupující od Dánska přes Baltské moře. Vítr v nárazu na Sněžce dosáhl rychlost 216 km/h.

Ilustrační obrázek

Bouřky 14.5.2007

Dne 14.5.2007 (pondělí) zasáhly severní a západní část našeho území silné bouřky doprovázené i krupobitím. Před silnými bouřkami varoval v neděli i Český hydrometeorologický ústav.