Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

Články

Ilustrační obrázek

Jaro bylo na Zemi rekordně teplé

Dle výsledků pozorování globální teploty nad oceány a pevninou máme za sebou rekordně teplé jaro (měsíce březen, duben a květen). Ve střední Evropě jsme ovšem nadprůměrně vysoké teploty nezaznamenali.

Ilustrační obrázek

Víkend přinese déšť, na Sněžku i sněžení

Na naše území proudí chladný a vlhký vzduch od severozápadu. Na obloze je tak hodně oblačnosti a vyskytují se přeháňky. Nejčetnější budou zítra během dne, kdy se vyskytnou na celém území.

Ilustrační obrázek

V Čechách spadlo i přes 30 mm srážek

V noci na dnešek po delší době na velké části našeho území vydatně zapršelo. Déšť zasáhl celé území Čech a většinou za posledních 24 hodin spadlo od 10 do 30 mm srážek, ve středních Čechách a na horách i přes 30 mm.

Ilustrační obrázek

Pacifik už hlásí první silné hurikány

Zatímco v Atlantiku se vyskytla zatím jen na začátku května tropická bouře Ana, která zasáhla i východní pobřeží USA, v Pacifiku už se vytvořily dva silné hurikány.

Ilustrační obrázek

První tropické teploty letošního roku

Nad naše území proudí teplý vzduch od jihozápadu, který přinesl zatím nejteplejší den od začátku roku. Na řadě stanic se jednalo dokonce o první tropický den. Teplota totiž překročila i 30 °C. Stalo se tak v Polabí a především na Moravě.

Ilustrační obrázek

Mrazivé ráno v horských údolích

Horská údolí v Čechách se dnes rozloučila s posledním květnovým dnem mrazivým ránem. Na Horské Kvildě ráno při východu slunce teplota poklesla na -2,5 °C. Přízemní mráz (v 5 cm nad zemí) byl hlášen z celé Šumavy.

Ilustrační obrázek

Jaké nás čeká počasí v létě?

Podíváme-li se na předpovědní model britské povětrnostní služby, která vydává předpověď na celé léto, vyplývá z poslední (tedy květnové) prognózy zhruba 50-ti procentní šance na léto teplotně nadprůměrné.

Ilustrační obrázek

S červnem přijde letní počasí

Od začátku roku jsme zaznamenali zatím jen pár letních dnů a žádné tropické teploty. Delší období teplejšího počasí se u nás zatím nevyskytlo. To se ovšem již brzy změní. Zítra nás čeká poslední den meteorologického jara.

Ilustrační obrázek

Malí ledoví muži přinášejí chladné počasí

Ledoví muži Pankrác, Servác a Bonifác připadající na polovinu května letos do Česka ochlazení nepřinesli. Kromě nich lze ovšem vypozorovat také ochlazení v období tzv. malých ledových mužů.

Ilustrační obrázek

Oteplení až v závěru příštího týdne

Nový týden výraznou změnu v charakteru počasí nepřinese. Hned zítra přes naše území přejde z Německa dále k jihovýchodu studená fronta. Během dne tak bude přibývat oblačnosti a odpoledne se zejména v Čechách objeví přeháňky, ojediněle bouřky.