Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Články

Ilustrační obrázek

Vedra ve Španělsku, očekává se 40 °C

Jih Evropy zažívá nezvykle teplý začátek května. Španělsko a Itálie už hlásí tropické teploty. V minulém týdnu ve středu horký vzduch z Afriky přinesl na Sicílii teploty vysoko nad 30 °C. Na meteorologické stanici Catenanuova teplota dokonce vystoupila na rekordních 41, 9 °C.

Ilustrační obrázek

V úterý letní teploty i silné bouřky

V příštím týdnu bude pokračovat proměnlivé počasí. Úvod týdne začne slunečným počasím. Zítra na většině území převládne slunečno s odpoledními teplotami mezi 17 °C až 21 °C. V úterý k nám přechodně pronikne teplý vzduch od jihozápadu.

Ilustrační obrázek

Rekordní sucha sužují Kalifornii

Výrazný nedostatek vody charakterizovaný pojmem sucho většinou do oblasti, kde se vyskytuje, přináší řadu komplikací. Počínaje nedostatkem pitné či užitkové vody a konče zvýšeným rizikem požárů. S nedostatkem vody se již delší dobu potýkají na západě Spojených států.

Ilustrační obrázek

Úterní teploty mohou vystoupit až na 30 °C

Na většině území se úterní maximální teploty budou pohybovat mezi 24 °C až 28 °C. V Čechách v nižších polohách ojediněle nelze vyloučit ani dosažení tropických 30 °C. Nejvyšší teploty se očekávají na západě a jihozápadě Čech a v Polabí.

Ilustrační obrázek

Duben přinesl klasické aprílové počasí

Zatímco loňský duben byl u nás teplotně nadprůměrný a jen málo proměnlivý, ten letošní přinesl o poznání více aprílové počasí. Teplotně letošní duben skončil jako průměrný. Srážkově byl v rámci celého našeho území lehce podprůměrný.

Ilustrační obrázek

Na severu Čech sněžilo i mimo horské polohy

Dnes přes naše území přechází výrazná studená fronta. Zatímco na východě teploty vystoupily až na 22 °C, na západě Čech zůstaly jen kolem 5 °C. V oblastech s vydatnějšími srážkami a na horách klesly teploty i níže, což již znamenalo, že začal padat sníh.

Ilustrační obrázek

Čekají nás bouřky a prudké ochlazení

První přeháňky a bouřky se začnou tvořit v odpoledních hodinách v Čechách. Nejčetnější budou zřejmě v průběhu večera. Bouřky se mohou objevit také v noci na úterý, ale již nebudou tak časté. Bouřky ojediněle doprovodí přívalové srážky a silnější nárazy větru.

Ilustrační obrázek

Na hřebenech našich hor leží i metr sněhu

Za chvíli začne květen, na horách lze ovšem ještě stále lyžovat. Otevřena jsou v současné době dvě lyžařská střediska, a to Praděd v Jeseníkách a Harrachov v Krkonoších.

Ilustrační obrázek

V dalších dnech pozvolné oteplování

Dnes nejvyšší denní teploty vystoupí na 10 °C až 14 °C a zítra se zastaví na 11 °C až 15 °C, v Čechách až na 16 °C. Pozvolné oteplování bude pokračovat i v dalších dnech.

Ilustrační obrázek

První letní dny, na jižní Moravě dnes až 27 °C

Dnes velmi teplé počasí pokračuje, ačkoliv na na severu území již začíná ochlazovat. Ve Frýdlantu teplota vystoupila jen na 15 °C. Na většině území se teploty pohybují mezi 19 °C až 23 °C. Rekordní teploty hlásí jižní Morava.