Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od jihovýchodu postupně srážky, někde i zabouří

Články

Ilustrační obrázek

První letní dny, na jižní Moravě dnes až 27 °C

Dnes velmi teplé počasí pokračuje, ačkoliv na na severu území již začíná ochlazovat. Ve Frýdlantu teplota vystoupila jen na 15 °C. Na většině území se teploty pohybují mezi 19 °C až 23 °C. Rekordní teploty hlásí jižní Morava.

Ilustrační obrázek

Ve čtvrtek rekordně vysoké teploty

Dnes počasí u nás ovlivní okraj teplé fronty, po níž k nám začne proudit velmi teplý vzduch od jihozápadu. Zítra se již nejvyšší denní teploty budou pohybovat mezi 18 °C až 22 °C, v Čechách vystoupí až na 23 °C. Ještě o něco tepleji bude ve čtvrtek.

Ilustrační obrázek

Teplota letos poprvé vystoupila na 20 °C

Na začátku týdne sice ještě sněžilo i v nížinách, ale dnes již teplota vystoupila až na příjemných 20 °C. Kolem tlakové výše nad jihovýchodní Evropou k nám proudí teplý vzduch od jihozápadu.

Ilustrační obrázek

Slunce bude opalovat, je málo ozonu

V současné době je ovšem v atmosféře silně až extrémně podprůměrné množství ozonu. Podle solární a ozonové observatoře v Hradci Králové je ozonová vrstva zeslabena až o 19 %.

Ilustrační obrázek

Stav ledové plochy na Antarktidě

Antarktida je kontinent, na kterém se celoročně vyskytuje sněhová (ledová) pokrývka. Otázkou řady odborníků však díky často zmiňovanému tématu globálního oteplování může být, jak dlouho zde led vydrží a jak se jeho objem bude měnit.

Ilustrační obrázek

Čeká nás citelné oteplení, bude až 20 °C

Začátek dubna je v Česku nezvykle chladný. Nejvyšší denní teploty se pohybují většinou jen kolem 6 °C a sněhové vločky se vyskytují i v nížinách. Příští týden ovšem přinese změnu. Úvod týdne bude sice stále chladný, ale v polovině týdne se začne oteplovat a to citelně.

Ilustrační obrázek

Na hory se vrátila zima v plné síle

Do střední Evropy proudí chladný vzduch od severu. Díky tomu v posledních dnech sněžilo. Sníh napadl především ve vyšších polohách, ale přechodně se sněhová pokrývka utvořila i v těch nižších.

Ilustrační obrázek

Datum Velikonoc bude určovat numerický model

Velikonoce opět budou nezvykle chladné a na řadě míst dokonce chladnější než Vánoce. O uplynulém Štědrém dni bylo na jižní Moravě až 10 °C a i v noci se teploty držely nad bodem mrazu. O letošním Velikonočním pondělí nás ráno čeká mráz a odpoledne jen teploty kolem 5 °C.

Ilustrační obrázek

Sněžení nás čeká i v dalších dnech

Přes Česko dnes ráno a dopoledne přecházela teplá fronta. Před ní k nám proudil chladný vzduch. Navíc díky nočnímu vyjasnění na většině území teploty klesly k bodu mrazu. Při přechodu fronty tak na mnohých místech sněžilo.

Ilustrační obrázek

V Hlubočkách vítr pokácel stovky stromů

Česko dnes zasáhl silný vítr, který zaměstnal hasiče. Na několika místech poničil střechy domů nebo vyvracel stromy. Nejhorší situace nastala v obci Hlubočky v části Hrubá Voda.