Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Články

Ilustrační obrázek

Nízká oblačnost přikryla Česko

Pokud vyhlédneme z okna ať už v nižších polohách nebo na horách, musí být skoro každému jasné, že se jedná o typický příklad inverzního počasí. V horských oblastech je téměř bez výjimek jasno, s výbornými dohlednostmi.

Ilustrační obrázek

Inverze - když teplota s výškou roste

Teplota vzduchu je jeden z meteorologických prvků, pomocí kterého můžeme popisovat aktuální stav atmosféry. Většina z nás ví, že se jí využívá k horizontálnímu popisu počasí. Existují ale také speciální meteorologické balony.

Ilustrační obrázek

Teploty se v Čechách šplhají až na 10 °C

Počasí nad naším územím dnes začíná ovlivňovat rozsáhlá tlaková výše se středem nad Karpaty. Díky ní k nám proudí teplý vzduch z jižních částí Evropy, přechodně chladnější vzduch se svým okrajem dostal jen na severovýchod našeho území.

Ilustrační obrázek

Sněhová bouře přinesla do USA silné mrazy

V letošní sezóně čtvrtá sněhová bouře pojmenovaná jako Dion zasáhla v uplynulých dnech severní Ameriku. Do USA přinesla rekordně nízké teploty, sněžení a mrznoucí srážky. Na silnicích se stala řada dopravních nehod, které si vyžádaly oběti.

Ilustrační obrázek

Sníh přikryl Česko, příští týden roztaje

Po létu poprvé leží souvislá sněhová pokrývka na většině území. V nižších polohách sice není příliš vysoká a tvoří ji jen pár centimetrů sněhu nebo poprašek, ale na horách již leží i přes půl metru sněhu.

Ilustrační obrázek

Nejsilnější vítr od Kyrilla hlásí Ústí nad Labem

V Česku dnes pokračuje velmi větrné počasí. V noci byly nejsilnější nárazy naměřeny na hřebenech Krušných hor. Stanice Fichtelberg hlásila nárazy větru o síle 144 km/h. Na hřebenech hor není ovšem takovýto vítr nezvyklým jevem.

Ilustrační obrázek

Tlaková níže Xaver sužuje sever Evropy

Hluboká tlaková níže, kterou němečtí meteorologové pojmenovali jako Xaver, zasáhla v noci na dnešek jako první Skotsko. Na tamních horách byly naměřeny nárazy větru přes 200 km/h.

Ilustrační obrázek

ČHMÚ varuje před silným větrem

Zítra večer začne počasí nad naším územím ovlivňovat hluboká tlaková níže. S ní související okluzní fronta přejde přes naše území od severozápadu v noci ze čtvrtka na pátek a za ní k nám pronikne studený vzduch arktického původu.

Ilustrační obrázek

Německo čeká orkán, vichr zasáhne i Česko

Komplikace v počasí přinese až hluboká tlaková níže, která se přežene přes Severní a Baltské moře ve čtvrtek a v pátek. Podle numerických modelů by v pátek ráno mohl tlak ve středu níže dosáhnout 955 hPa.

Ilustrační obrázek

Začala meteorologická zima

Prvním prosincovým dnem v Česku začala meteorologická (klimatologická) zima. Na příchod astronomické zimy si ještě budeme muset počkat do 21. prosinec, kdy nastane zimní slunovrat. Lidi ovšem většinou zajímá příchod zimy s ohledem na počasí.