Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Články

Ilustrační obrázek

Šumava nabídla výhled na Alpy

Po přechodu studené fronty se dnes vzduch nad Českem pročistil. Rozpustila se inverze a na většině území převládlo slunečné počasí. Na obloze byla jen vysoká oblačnost. Řasy se táhly na modré obloze.

Ilustrační obrázek

Zima končí, čeká nás jarní počasí

Dnes o půlnoci skončila meteorologická zima a začalo meteorologické jaro. Na astronomické jaro si budeme muset ještě pár dní počkat (začne 20.3.2013). V počasí nás čeká příchod jara již příští týden.

Ilustrační obrázek

Na východě Španělska se vytvořila tornáda

Na východně Španělska u měst Villajoyosa a Benidorm se na moři blízko pobřeží vytvořilo několik tornád. Pozorována byla krátce po poledni celkem tři tornáda.

Ilustrační obrázek

V Praze jak na horách, napadlo čtvrt metru sněhu

V Česku začalo v pátek odpoledne sněžit a sněžení pokračovalo až do dnešního rána. Jedním z míst, kde napadlo nejvíce sněhu, byla Praha. Sněžilo zde o poznání více než v Beskydech, Jeseníkách nebo na Vysočině.

Ilustrační obrázek

Sněžení od jihu slábne, v noci opět zesílí

Ráno a dopoledne na velké části území vydatně chumelilo. Některé meteorologické stanice hlásily až 3 cm nového sněhu za hodinu, celkově napadlo za dnešní den kolem 10 cm sněhu. Na Moravě, v jižních a středních Čechách ojediněle až kolem 15 cm.

Ilustrační obrázek

Níže nad Středomořím přinese vydatné sněžení

Stejně jako v minulém týdnu začíná počasí nad naším územím ovlivňovat tlaková níže nad Středozemním mořem. Od německých meteorologů již dostala název Thomas a počasí nad naším územím ovlivní v několika vlnách.

Ilustrační obrázek

Teploty klesly až pod -20 °C

Dnešní ráno bylo na některých místech nejchladnějším z celého letošního února. Silné mrazy se projevily především v místech, kde se alespoň částečně vyjasnilo a utišil severovýchodní vítr.

Ilustrační obrázek

V úterý napadne sníh, mrazy zesílí

Zima se v Česku své nadvlády nevzdá ani v příštím týdnu. Nejvýraznějším frontálním systémem z celého týdne bude studená fronta, která přes naše území přejde v úterý. Od severu na celé území přinese sněžení.

Ilustrační obrázek

Slunečné počasí jen výjímečně

V Česku bude v dalších dnech stále převládat zatažené počasí s nejvyššími denními teplotami kolem bodu mrazu. Sníh tak bude v nižších polohách během dne pozvolna tát. Voda z tajícího sněhu pak může v noci tvořit náledí.

Ilustrační obrázek

Česko zasype nový sníh

Počasí nad naším územím začíná ovlivňovat tlaková níže nad centrálním Středomořím. Ta přinese na většinu našeho území sněžení. Sněžit začne zítra od jihu na Moravě a postupně se sněžení bude rozšiřovat i do Čech a Slezska.