Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Články

Ilustrační obrázek

Severovýchod USA zasáhla sněhová bouře

Severovýchod USA zasáhla jedna z nejhorších sněhových bouří v historii. Tlaková níže pojmenovaná jako Nemo přináší vydatné sněžení, chladný vzduch a silný vítr. Nejhorší situace panuje v okolí Bostonu a Portlandu.

Ilustrační obrázek

Sever a východ Slovenska hlásí kalamitu

S nezvyklými přívaly sněhu letos již podruhé bojuje Slovensko. Tentokrát rekordní množství sněhu zasypalo severní a východní části Slovenska, zato na jihu zůstalo sucho a zelená tráva (v Bratislavě dnes byly až 4 °C a odpoledne slunečno).

Ilustrační obrázek

Obleva skončila, zima se vrací

Dnes ráno již na většině území mrzlo a na Ostravsku i sněží. Výrazná obleva z pracovního týdne, kdy sníh v nižších a středních polohách zcela roztál, tak skončila. V dalších dnech bude panovat zimní počasí.

Ilustrační obrázek

V Česku se vyskytly první letošní bouřky

Poslední lednové dny do Česka přinesly první letošní bouřky. Včera se slabá bouřka vyskytla na severu Čech. Krátce po půl desáté byl jeden výboj pozorován v okolí Dubí, později i v okolí Liberce. Podobná situace nastala i dnes.

Ilustrační obrázek

Austrálii sužují povodně, město zaplavila i pěna

Východní pobřeží Austrálie v těchto dnech sužují rozsáhlé povodně. Nejhorší je situace ve státu Queensland, kde tři lidé zahynuli a 1200 domů je zaplaveno.

Ilustrační obrázek

Obleva, ve středu teploty překročí 10 °C

Do Česka se chystá výrazná obleva. Zatímco v těchto dnech klesají teploty i pod -10 °C, v příštím týdnu se naopak dostanou nad 10 °C. Po přechodu teplé fronty v úterý k nám pronikne teplý vzduch od jihozápadu. Ve středu se bude naše území nacházet v teplém sektoru tlakové níže.

Ilustrační obrázek

Šumavu ráno sevřel silný mráz

Noc na dnešek byla zatím nejchladnější v této zimě. Zejména ve středních a severních Čechách teploty i v nižších polohách klesaly pod -15 °C. Nejchladněji ovšem bylo v mrazových kotlinách v Jizerských horách a na Šumavě.

Ilustrační obrázek

Ledové dny budou pokračovat

Dnes na mnohých místech pršelo nebo mrholilo a počasí tak připomínalo situace před příchodem oblevy. Ta nás ovšem nečeká. Již odpoledne k nám opět začal proudit chladnější vzduch a na většinu území se vrátily sněhové vločky. V dalších dnech se počasí ustálí.

Ilustrační obrázek

Na jihozápadě Čech napadlo přes 30 cm sněhu

Jihozápad Čech dnes zasáhlo vydatné sněžení. V jižních částech Plzeňského a Jihočeského kraje napadlo mezi 20 cm až 30 cm sněhu, ojediněle i více. Jedním z míst, kde napadlo nezvyklé množství sněhu je Temelín. Zatímco ve středu zde bylo jen 5 cm sněhu, dnes večer zde již dle ČHMÚ leží 38 cm sněhu a stále sněží.

Ilustrační obrázek

Sever Chorvatska zasypal příval sněhu

Severní části Chorvatska včera zasáhlo velmi silné sněžení. Na mnohých místech leží nejvíce sněhu od rekordní zimy v roce 1929. V hlavním městě Záhřebu dnes ráno leželo kolem 68 cm sněhu.