Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Články

Ilustrační obrázek

Malá doba ledová a rekordní zimy

Zima v roce 1929 byla extrémní. Pokud se ovšem podíváme do ještě dávnější historie podobných zim nalezneme více. Dostaneme se totiž do období, které se označuje jako malá doba ledová.

Ilustrační obrázek

Zimní počasí zatím v nedohlednu

Pravé zimní počasí plné sněhu se do Česka hned tak nevrátí. Nad naším územím bude stále převažovat oceánské proudění, které k nám bude přinášet teplejší vzduch. Sněhové vločky se tak občas objeví jen na horách. V nížinách nás čeká nadprůměrně teplé počasí.

Ilustrační obrázek

Ledové království aneb kam nedorazilo oteplení

V nižších polohách zůstal chladný vzduch, který postupně přikryla nízká oblačnost a mlhy. Například na Třebíčsku se v posledních dnech teplota nad bod mrazu vůbec nedostala (pohybuje se kolem -1 °C).

Ilustrační obrázek

Rekordně teplé Vánoce na jihozápadě

Jihozápadní polovina Česka dnes zažívá jarní počasí. Teploty překonávají dlouholeté rekordy. Na některých místech se jedná o nejteplejší Štědrý den v historii měření. V Česku byla nejvyšší teplota naměřena na stanici ČHMÚ ve Vlkonicích na Klatovsku.

Ilustrační obrázek

Obleva zvedla hladiny řek na západě Čech

Vydatné srážky a výrazné oteplení zvedlo hladiny řek na západě Čech. Nejhorší byla situace na Úslavě a Klabavě v Plzeňském kraji. Úslava v Prádle a v Koterově v Plzni dosáhla po půlnoci i 3. SPA. Ostatní toky dosáhly většinou 2. SPA nebo 1. SPA.

Ilustrační obrázek

Štědrý den bude nadprůměrně teplý

V posledních dnes je již stále jistější, že nás letos čeká klasická vánoční obleva. Zatímco v neděli bude ještě na mnohých místech chumelit, od západu budou srážky postupně přecházet v dešťové a začne se oteplovat.

Ilustrační obrázek

Východní Evropu sužují rekordní mrazy

Nad východní Evropou se v těchto dnech udržuje masa chladného arktického vzduchu, která přináší rekordně nízké teploty. V Rusku se nejvyšší denní teploty pohybují jen kolem -20 °C, přes -15 °C se nedostávají ani na východě Ukrajiny.

Ilustrační obrázek

Silná ledovka, vyloučena není kalamita

Česko zasáhne výjimečně silná ledovka, před kterou dnes varoval ČHMÚ. Upozornění platí od pátečních 23:00 do sobotních 15:00. Na východě území se ledovka začne tvořit v sobotu kolem 03:00 a vydrží až do nedělních 16:00.

Ilustrační obrázek

O víkendu dorazí obleva

Zatímco v těchto dnech k nám proudí chladný vzduch ze severu, o víkendu se situace změní. Ke slovu se dostane západní proudění z Atlantiku a zcela se tak změní charakter počasí.

Ilustrační obrázek

Kolik napadne sněhu?

Dnes přes naše území začne přecházet teplá fronta a rychle po ní i fronta studená. Tlaková níže u nás bude počasí ovlivňovat až do středy, kdy její vliv začne slábnout. Na celé území přinese sněžení, ale vrstva nové sněhové pokrývky se bude značně lišit.