Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Články

Ilustrační obrázek

Západ a sever Čech zasypou přívaly sněhu

Zítra přes naše území bude postupovat zvlněná studená fronta. Ta přinese zejména do Čech vydatné srážky. Zároveň k nám začne postupně pronikat chladný (původem arktický) vzduch. V Česku začne zima. S tím souvisí řada nebezpečných meteorologických jevů.

Ilustrační obrázek

Itálii zasáhlo silné tornádo

Nepříznivé počasí ve Středomoří, které zítra dorazí i do střední Evropy, si již vyžádalo vážnější škody a první zraněné. Dvousettisícovým městem Taranto na jihovýchodě Itálie se přehnalo kolem poledne silné tornádo.

Ilustrační obrázek

Ve čtvrtek vpád arktického vzduchu

Po měsíci se opakuje podobná situace jako na konci října, kdy na většině území napadl první letošní sníh. Opět k nám velmi rychle pronikne původem arktický vzduch. Zatímco první polovina týdne bude teplotně nadprůměrná, druhá bude naopak podprůměrná.

Ilustrační obrázek

Velkou Británii zasáhly povodně

Přes západní Evropu včera postupovala tlaková níže, která přinesla vydatné srážky do Velké Británie. Nejhorší situace byla v západních částech ostrova, kde spadlo přes 50 mm srážek.

Ilustrační obrázek

Rozhledny Šumavy nabídly pohled nad mlhy

Dnes nad naše území stále proudil teplý vzduch ve vyšších vrstvách atmosféry. Na většině území tak setrvalo jezero nízké oblačnost. Během dne se přidala i oblačnost vysoká. Hezké výhledy na nízkou oblačnost nabídly rozhledny na Šumavě

Ilustrační obrázek

Jih Portugalska pustošilo tornádo

Zatímco střední Evropa má již klidné a stabilní počasí, v jižní Evropě stále řádí silné bouřky. Včera se vyskytly zejména v jižním Portugalsku, dnes se přesunuly i do Španělska. V regionu Algarve na jihu Portugalska se včera vyskytlo dokonce silné tornádo.

Ilustrační obrázek

Znečištění ovzduší při inverzi

Teplotní inverze je meteorologický jev, kdy teplota vzduchu v některé vrstvě dolní atmosféry s výškou neklesá, ale stoupá. Při normálním zvrstvení atmosféry teplota s rostoucí výškou klesá až na přechod troposféry do tropopauzy, kde začíná tzv. trvalá inverze.

Ilustrační obrázek

Rekordní teploty, v Karviné téměř 20 °C

Svatý Martin bývá spojován s příchodem zimy a prvního sněhu. Letos ovšem přišlo na východ území místo zimy rekordní teplo. Na mnohých místech byly překonány teplotní rekordy. Nejtepleji bylo na východě Moravskoslezského kraje.

Ilustrační obrázek

Severovýchod USA sužuje další cyklóna

Zatímco před týdnem východní pobřeží USA pustošil mohutný hurikán Sandy, dnes se z Atlantiku přihnalo další nepříznivé počasí. Hluboká tlaková níže v současné době přináší silný vítr, vydané deště a především sněžení. Zdaleka nedosahuje síly hurikánu Sandy

Ilustrační obrázek

Teploty překročily 15 °C

Víkendové dny se v posledních týdnech vyhýbají průměrnému počasí. Zatímco předminulý týden bylo na horách rekordní teplo, v týdnu poté přišlo naopak výrazné ochlazení a ani tento víkend nepřináší průměrné počasí.