Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

Články

Ilustrační obrázek

Jih Portugalska pustošilo tornádo

Zatímco střední Evropa má již klidné a stabilní počasí, v jižní Evropě stále řádí silné bouřky. Včera se vyskytly zejména v jižním Portugalsku, dnes se přesunuly i do Španělska. V regionu Algarve na jihu Portugalska se včera vyskytlo dokonce silné tornádo.

Ilustrační obrázek

Znečištění ovzduší při inverzi

Teplotní inverze je meteorologický jev, kdy teplota vzduchu v některé vrstvě dolní atmosféry s výškou neklesá, ale stoupá. Při normálním zvrstvení atmosféry teplota s rostoucí výškou klesá až na přechod troposféry do tropopauzy, kde začíná tzv. trvalá inverze.

Ilustrační obrázek

Rekordní teploty, v Karviné téměř 20 °C

Svatý Martin bývá spojován s příchodem zimy a prvního sněhu. Letos ovšem přišlo na východ území místo zimy rekordní teplo. Na mnohých místech byly překonány teplotní rekordy. Nejtepleji bylo na východě Moravskoslezského kraje.

Ilustrační obrázek

Severovýchod USA sužuje další cyklóna

Zatímco před týdnem východní pobřeží USA pustošil mohutný hurikán Sandy, dnes se z Atlantiku přihnalo další nepříznivé počasí. Hluboká tlaková níže v současné době přináší silný vítr, vydané deště a především sněžení. Zdaleka nedosahuje síly hurikánu Sandy

Ilustrační obrázek

Teploty překročily 15 °C

Víkendové dny se v posledních týdnech vyhýbají průměrnému počasí. Zatímco předminulý týden bylo na horách rekordní teplo, v týdnu poté přišlo naopak výrazné ochlazení a ani tento víkend nepřináší průměrné počasí.

Ilustrační obrázek

Rekordní hurikán Sandy děsí USA

Život na východním pobřeží USA dnes zcela ovládl strach z příchodu jednoho z nejmohutnějších hurikánů v dějinách USA. Oko hurikánu Sandy leží v současné době přes 300 km od pobřeží. Pohybuje se jen velmi pomalu (rychlostí 28 km/h).

Ilustrační obrázek

Česko zasypal sníh

Česko se dnes probudilo do zimního rána. Během noci na většině území připadlo několik dalších centimetrů nového sněhu (nejvíce na jihu Čech). Souvislá sněhová pokrývka se vytvořila na většině území.

Ilustrační obrázek

Pronikne k nám původem arktický vzduch

Zatímco minulý víkend k nám proudil rekordně teplý vzduch, o tomto víkendu k nám naopak pronikne velmi chladný vzduch. Jižní proudění ze severní Afriky vystřídá příliv chladného vzduchu ze severních arktických oblastí.

Ilustrační obrázek

Šumava přichystala nádherný den

Ačkoliv se Šumava probudila do mrazivého rána, během dne se rychle oteplilo. Rtuť teploměrů se šplhala přes rekordních 20 °C. Nejtepleji bylo na Březníku (1150 m n.m.), kde stanice ČHMÚ naměřila 24,6 °C. Zároveň se jednalo i o nejvyšší naměřenou teplotu v Česku.

Ilustrační obrázek

Fénový efekt a jeho silný vliv na teploty

V klasickém pojetí, se kterým přišli v 19. století němečtí meteorologové, je fén chápán jako teplý, silný nárazový vítr vanoucí z vysokých hor do údolí. Vzniká, když vlhký vzduch z moře musí překonat vysokou horskou překážku.