Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Články

Ilustrační obrázek

Tropická noc na východě území

Noc na dnešek byla na východě území rekordně teplá. Na několika místech se dokonce vyskytla tropická noc. Během této noci neklesne teplota pod 20 °C. V Sudoměřicích (na stanici pana Tomáše Hrachovského) byla minimální teplota naměřena v 04:59, kdy tu bylo přesně 20 °C.

Ilustrační obrázek

Konec září nabídne rekordních 28 °C

Stejně jako minulý rok i letos nás čeká velmi teplý konec září. Po většinu příštího týdne bude na naše území proudit teplý vzduch z jihu. Nad Britskými ostrovy se totiž utvoří hluboká tlaková níže.

Ilustrační obrázek

Chladné ráno, na horách bylo pod -5 °C

Dnešní ráno se stalo nejchladnějším letošního astronomického léta, které skončí již zítra. Naposledy jsme podobně nízké teploty zaznamenali 6. června a ještě nižší v polovině května.

Ilustrační obrázek

Nový týden ještě nabídne letní teploty

Trend počasí v příštím týdnu bude hodně podobný tomu končícímu. Jen nás nečekají žádné extrémy (tropy, silné bouřky nebo vydatné srážky). Nový týden tedy opět začne slunečným počasím s tím, že nejtepleji bude v úterý.

Ilustrační obrázek

I počasí se zaleklo prohibice

Nejen provozovatelé barů a hospod znejistěli nad situací, ale i počasí ukázalo, že prohibici nebere na lehkou váhu. Na celém území byly k dispozici jen teploty do 20 °C.

Ilustrační obrázek

Světový teplotní rekord patří Death Valley

Až dodnes byla považována za nejvyšší naměřenou teplotu na světě hodnota 57,8 °C naměřená v Lybii v roce 1922 (v oblasti Al Azízíyah). Světová meteorologická organizace dnes ovšem tento rekord neuznala.

Ilustrační obrázek

Vydatný déšť, na hřebenech hor sněžení

Zatímco ještě v úterý se na Moravě vyskytovaly tropické teploty (na jihu bylo až 32 °C), dnes teploty zůstávají jen kolem 10 °C. Oteplovat se bude odpoledne hlavně v Čechách, kde ustane déšť. Na Moravě a ve Slezsku bude pršet po celý den.

Ilustrační obrázek

Z tropů rovnou do podzimu

Příští týdne nás čeká výrazná změna v počasí. Zatímco v pondělí a v úterý bude panovat letní počasí a rtuť teploměrů se v nížinách ojediněle dostane až na 30 °C, ve středu se od západu prudce ochladí. Teploty při trvalém dešti zůstanou v Čechách jen kolem 14 °C.

Ilustrační obrázek

Maltu zasáhly prudké bouře

Malta se dnes vzpamatovává ze včerejších prudkých bouřek, které začaly sužovat Maltu již v neděli večer, ale nejsilnější dorazily až včera. Za pouhých 15 minut spadlo neuvěřitelných 60 mm srážek (v pondělí ráno).

Ilustrační obrázek

Léto bude pokračovat

I když 1. září začal meteorologický podzim a počasí venku opravdu podzimně vypadá, léto se jen tak nevzdá. V dalších dnech bude oblačnosti pozvolna ubývat. V úterý již na většině území převládne slunečné počasí s teplotami kolem 25 °C.