Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Články

Ilustrační obrázek

Shelf cloud na ranní bouřce

V ranních a dopoledních hodinách se zejména přes severní polovinu Čech přehnaly silné bouřky, které se zformovaly do tzv. squall line (linie bouřek). Na jejím čele se vyskytovaly silné nárazy větru.

Ilustrační obrázek

Heat burst - bouřky přinesly vzácný jev

Heat burst je vzácný meteorologický jev, který se projevuje silným a krátkým nárazem větru a náhlým zvýšením teploty (zvláštní typ downburstu). Vyskytuje se obvykle v nočních hodinách v dlouhotrvajících bouřkách.

Ilustrační obrázek

Padl absolutní teplotní rekord pro Česko

Dnes k nám vyvrcholil příliv horkého vzduchu. Teploty se na většině území pohybovaly mezi 34 °C až 38 °C. Lehce přes 30 °C se teploty dostaly i na horách. Strážný na Šumavě (834 m n. m.) hlásil odpoledne teploty kolem 31 °C. Nejtepleji dnes bylo ve Středočeském a Ústeckém kraji.

Ilustrační obrázek

Ze Sahary přijde vlna veder

O víkendu se začne v Česku výrazněji oteplovat. Do Evropy se totiž začne dostávat tropický vzduch ze saharské oblasti. Již zítra naměříme první tropické teploty. V neděli potom rtuť teploměrů vystoupí až k 32 °C.

Ilustrační obrázek

Na Šumavě opět mráz

Včera a dnes ráno bylo na našem území velmi chladno. V Praze se sice ranní teploty udržely nad 10 °C a překonání rekordně nízké hodnoty 8,7 °C z roku 1908 nehrozilo, ale na horách bylo o poznání chladněji.

Ilustrační obrázek

Teploty se budou pozvolna zvyšovat

Sobota přinesla na většinu území teploty pod 20 °C a tak se zařadila mezi nejchladnější dny letošního léta. Chladnější počasí nás bude provázet i během neděle. Díky nočnímu vyjasnění se sníží noční teploty, nejvyšší denní teploty se naopak zvýší.

Ilustrační obrázek

Jihem Čech se prohnaly supercely

Včera se na jihu Čech (v okresech Strakonice a Prachatice) vytvořily dvě velmi silné bouřky, které při postupu dále na východ přerostly až do stádia supercel. Vyprodukovaly velké množství krup. Na zemi po bouřkách zůstávala souvislá bílá vrstva krup.

Ilustrační obrázek

Bouřky přinesly až 100 mm srážek

Včera zasáhly zejména jižní, severní a východní části Čech silné bouřky, které přinesly vydatné srážky. Nejvíce dle ČHMÚ napršelo v Litošicích ve východních Čechách až 101 mm.

Ilustrační obrázek

Silná bóra v Chorvatsku

Během včerejšího dne sužoval zejména severní pobřeží Chorvatska silný vítr z pevniny, tzv. bóra. Ten znepříjemnil nejen koupání v Jadranu, ale způsobil i rozsáhlý požár v oblasti chorvatského městečka Crikvenica.

Ilustrační obrázek

Příští týden se vrátí tropy

Zatímco uplynulé dva týdny byly teplotně průměrné až lehce podprůměrné, příští týden nás čekají nadprůměrně vysoké teploty. Proudit k nám začne teplý vzduch z jižní Evropy. Nejvyšší denní teploty se tak od středy začnou šplhat lehce přes 30 °C.