Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Články

Ilustrační obrázek

Teploty se budou pozvolna zvyšovat

Sobota přinesla na většinu území teploty pod 20 °C a tak se zařadila mezi nejchladnější dny letošního léta. Chladnější počasí nás bude provázet i během neděle. Díky nočnímu vyjasnění se sníží noční teploty, nejvyšší denní teploty se naopak zvýší.

Ilustrační obrázek

Jihem Čech se prohnaly supercely

Včera se na jihu Čech (v okresech Strakonice a Prachatice) vytvořily dvě velmi silné bouřky, které při postupu dále na východ přerostly až do stádia supercel. Vyprodukovaly velké množství krup. Na zemi po bouřkách zůstávala souvislá bílá vrstva krup.

Ilustrační obrázek

Bouřky přinesly až 100 mm srážek

Včera zasáhly zejména jižní, severní a východní části Čech silné bouřky, které přinesly vydatné srážky. Nejvíce dle ČHMÚ napršelo v Litošicích ve východních Čechách až 101 mm.

Ilustrační obrázek

Silná bóra v Chorvatsku

Během včerejšího dne sužoval zejména severní pobřeží Chorvatska silný vítr z pevniny, tzv. bóra. Ten znepříjemnil nejen koupání v Jadranu, ale způsobil i rozsáhlý požár v oblasti chorvatského městečka Crikvenica.

Ilustrační obrázek

Příští týden se vrátí tropy

Zatímco uplynulé dva týdny byly teplotně průměrné až lehce podprůměrné, příští týden nás čekají nadprůměrně vysoké teploty. Proudit k nám začne teplý vzduch z jižní Evropy. Nejvyšší denní teploty se tak od středy začnou šplhat lehce přes 30 °C.

Ilustrační obrázek

Polskem se prohnalo silné tornádo

Na severu Polska se včera (14.7.) kolem páté hodiny odpolední vyskytlo silné tornádo. To způsobilo nejvíce škod ve městech Sztum, Osiek, Wycinki, Szarłata a Radogoszcz. Lámalo vzrostlé stromy a poničilo i desítky domů.

Ilustrační obrázek

Tropy se hned tak nevrátí

Zatímco na začátku měsíce nebyla o tropické dny zejména na Moravě nouze, druhá třetina měsíce je podstatně chladnější. Lépe na tom zřejmě nebude ani poslední dekáda měsíce. Letošní rok je plný výkyvů. O tom jsme se přesvědčily již na začátku roku.

Ilustrační obrázek

Cumulonimbus ozářený blesky na Plzeňsku

Včera přes naše území přešel frontální systém a po jeho přechodu k nám začal proudit chladnější vzduch. I přesto se v nočních hodinách na západě Čech vytvořilo několik bouřkových oblaků, které desítky blesků.

Ilustrační obrázek

Povodně v Rusku si vyžádaly přes 150 obětí

V noci na sobotu po vydatných deštích zaplavila Krasnodarský kraj v Rusku u Černého moře mohutná blesková povodeň. Bouřky pobřeží Černého moře sužovaly již několik dní a půda tak nedokázala zachycovat přívaly vody.

Ilustrační obrázek

Bleskové povodně udeřily na Klatovsku

V Česku se téměř každý rok vyskytují bleskové povodně, které jsou způsobeny dlouhotrvající bouřkou na jednom místě. Letos udeřily jako první v oblasti Šumavy na Klatovsku. Na Šumavě se odpoledne začala vyvíjet bohatá kupovitá oblačnost.