Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně slunečno, hlavně na jihozápadě ojediněle přeháňky

Články

Ilustrační obrázek

Noční oblohu Čech ozářilo přes 40 000 blesků

Včera přes naše území začala přecházet další vlna bouřek. Ty se začaly tvořit v Bavorsku v pozdních odpoledních hodinách. Večer dorazily na západ Čech a postupovaly dále na severovýchod.

Ilustrační obrázek

Bouřky přinesly silné nárazy větru

Včera večer a v noci přes jih a východ našeho území přešly silné bouřky z Rakouska. Na jejich čele se vyskytovaly silné nárazy větru, které způsobily nejvíce škod. V Kuchařovicích na jižní Moravě se vyskytl náraz větru o síle téměř 120 km/h.

Ilustrační obrázek

Extrémní horka, na Slovensku bude až 40 °C

Dnešní den je nejteplejší od začátku roku. Teploty na většině území přesáhly odpoledne 30 °C. Ve městech se dostaly až k 33 °C, ojediněle k 35 °C. Nejvyšší teploty hlásí jižní Morava (Břeclav 35,3 °C, Sudoměřice 35,5 °C, Kunovice 35,6 °C).

Ilustrační obrázek

Od pátku opět tropy

Zatímco nový týden začíná ochlazením, ke konci týdne nás opět čeká výrazné oteplení. Od pátku se teploty budou šplhat až k tropickým hodnotám. Nejtepleji bude o víkendu, kdy vystoupí až k 34 °C.

Ilustrační obrázek

Plzní se přehnala supercela

Bouřka, která se přihnala od jihu přímo do Plzně byla pravděpodobně supercelou. Na jejím čele byl pozorovatelný wall cloud. Bouřka do Plzně přinesla vydatné srážky. Za hodinu spadlo v Plzni Doubravce rekordních 70 mm srážek.

Ilustrační obrázek

Šumava vítá léto

Včera se na Šumavě po delší době vyskytl letní den. Teploty se šplhaly přes 25 °C a svítilo slunce. Dnes se ochladilo, ale teploty byly stále příjemné.

Ilustrační obrázek

Kroupy - vznik, velikost, rekordy

Kroupy se vyskytují v souvislosti s bouřkovými oblaky. V nich se srážky před pádem na zem vždy po nějakou dobu pohybují směrem nahoru a dolů (díky vzestupným a sestupným proudům uvnitř oblaku). Ledové částice z horních částí oblaku.

Ilustrační obrázek

Na jižní Moravě se vytvořila tromba

Dnes byla kolem 15:15 pozorována první výraznější tromba v letošním roce na našem území. Vytvořila se na bouřce, která přecházela přes Uherskohradišťsko na jižní Moravě. Dobře pozorovatelná byla v Kunovicích a ve Starém Městě.

Ilustrační obrázek

Silné bouřky zůstávají na jih od našich hranic

Problémy se silnými bouřkami byly v Česku hlášeny naposledy na začátku května, kdy hasiči vyjížděli zejména k vytopeným sklepům na východě Čech. Od té doby vážnější problémy bouřky nezpůsobily. Na jih od našich hranic je bohužel situace horší.

Ilustrační obrázek

Srážek bude i nadále dost

Zatímco květen byl většinou suchý, první červnové dny přinesly dostatek vláhy a sucho již ustupuje. Nebezpečí požárů je již nyní nízké i na jižní Moravě. Od začátku měsíce na našem území spadlo kolem 25 mm srážek.