Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Články

Ilustrační obrázek

Pondělí přinese na hory i husté sněžení

I přesto, že je polovina dubna, musíme zítra na některých místech počítat i s hustým sněžením. Od západu se k nám totiž začne nasouvat chladný vzduch a tak již během noci na pondělí začnou v Čechách srážky přecházet ve sněhové.

Ilustrační obrázek

Veliknoce přinesly sníh i silné mrazy

Letošní Velikonoce do Česka přinesly zimní počasí. V neděli na některých místech napadl nový sníh. I v nižších polohách se ojediněle objevil poprašek sněhu. Zato na horách napadlo až 10 cm, zejména na severu Čech.

Ilustrační obrázek

Malý atlas oblaků

Rozlišovat oblačnost začali lidé již v Mezopotámii. Základním poznávacím rozlišením byla barva a tvar oblaku. Podrobnější rozdělení oblačnosti bylo provedeno ovšem až v 19. století, kdy byl vydán první atlas oblaků. Oblačnost byla rozdělena podle tří hlavních znaků – výšky, rozsahu a tvaru.

Ilustrační obrázek

Aprílové počasí

Včera se na našem území po delší době vyskytly sněhové vločky i v nižších polohách. Večer sněžilo například v Praze, Mladé Boleslavi nebo v Ústí nad Labem. Na některých místech napadl poprašek sněhu, ve vyšších polohách i pár centimetrů.

Ilustrační obrázek

Čeká nás výrazné ochlazení

Venku v těchto dnech panují jarní teploty a o víkendu začne duben. Často ovšem právě takovéto počasí bývá přerušeno náhlým vpádem studeného vzduchu. Letošní rok nepřinese výjimku.

Ilustrační obrázek

Bouřka nebo jen přeháňka?

Pokud se kupovitá oblačnost rozvine až do zmíněného stádia kumulonimbu, musíme posoudit, jestli se jedná opravdu o bouřku. K tomu mohou buď sloužit detektory blesků nebo vlastní pozorování samotného oblaku a jeho struktury. Jedním z poznávacích znaků bouřkového oblaku je tzv. přestřelující vrcholek.

Ilustrační obrázek

Rekordně teplé počasí

Již včera teploty v Čechách na mnohých místech překonávaly teplotní rekordy. Dnes je v průměru ještě o dva až tři stupně tepleji. Přes 20 °C se teploty šplhaly zejména v nižších polohách ve středních, jižních a západních Čechách.

Ilustrační obrázek

Příští víkend ojediněle i 20 °C

Zatímco dnes se nejvyšší denní teploty pohybují jen kolem 8 °C, za týden bude o celých deset stupňů tepleji. V druhé půlce příštího týdne totiž na většině území převládne slunečné počasí a teploty budou stoupat.

Ilustrační obrázek

Zítra místy napadne sníh

V posledních dnech k nám proudí o něco chladnější vzduch. Zejména na severovýchodě se denní teploty pohybují jen kolem 2 °C. Tepleji je na na jihozápadě Čech, kde vystupují až k 8 °C. V ranních hodinách ovšem na celém území klesají pod nulu.

Ilustrační obrázek

Tornáda v USA si vyžádala 12 obětí

Rozsáhlý bouřkový systém se včera přehnala americkým středozápadem. Na několika bouřkách se k zemi spustila i ničivá tornáda, která zcela zničila některé části měst. Hlášených bylo celkem 16 tornáda především ve státech Missouri a Illinois.