Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Články

Ilustrační obrázek

Ledové kry zvedají hladiny řek

Zejména v Libereckém kraji dochází v důsledku tání sněhu a pohybu ledových ker k vzestupům hladin řek. V některých místech (zejména u jezů) koryta řek ledové kry zcela zablokovaly a voda teče okolo.

Ilustrační obrázek

Jarní počasí se blíží

Zatímco začátek února byl ve znamení tuhé zimy, jeho konec bude připomínat jaro. Již v tomto týdnu v pátek teploty překročí na mnohých místech 10 °C. Na jižní Moravě a v Polabí vystoupí až ke 13 °C.

Ilustrační obrázek

Napadlo až půl metru sněhu

Počasí u nás začala včera ovlivňovat tlaková níže. Ta přinesla vydatné sněžení zejména do vyšších poloh na severu a severovýchodě Česka. Vydatné sněžení v kombinaci se silným větrem zavřelo desítky silnic.

Ilustrační obrázek

Rekordní mrazy končí, zasype nás sníh

V noci na dnešek bylo opět velmi mrazivo. Rekordy padly na 75 stanicích ČHMÚ (ze 150). Na většině území se teploty pohybovaly mezi -15 °C až -20 °C. Z větších měst bylo nejmrazivěji v Liberci Harcově, kde teplota klesla až k -26 °C.

Ilustrační obrázek

Na Šumavě bylo až -39,4 °C

Zatímco na Moravě a ve Slezsku teploty většinou nepřekonaly rekordní hodnoty z minulého pátku, v Čechách dnes bylo ještě chladněji. Rekord pro dnešní den padl na 93 meteorologických stanicích (z celkových 178).

Ilustrační obrázek

Středomoří zasypal sníh

Na některých místech ve Středomoří se po několika letech objevil opět sníh (hlavně v okolí Jaderského moře). Několik centimetrů sněhu napadlo na Mallorce nebo v Dalmácii. Přívaly sněhu výrazně komplikují život v Itálii.

Ilustrační obrázek

Na Jezerní slati na Šumavě bylo -38,1 °C

Teploty dnes ráno na horách klesaly až pod -30 °C. Po několika dnech se totiž utišil vítr, který znemožňoval výraznější prochlazení vzduchu na jednom místě. V mrazových kotlinách tak teploty klesly extrémně nízko.

Ilustrační obrázek

Čeká nás nejchladnější noc

Mrazy v Česku vyvrcholí v noci na zítřek. Zatímco v uplynulých dnech nebyla v Česku naměřena teplota pod -30 °C, v noci na zítřek se již v horských údolích takovéto teploty očekávají. Na většině území se totiž utiší vítr.

Ilustrační obrázek

Denní teploty budou mimořádně nízké

Příští týden Česko prožije rekordní mrazy, které nebyly již několik let na našem území zaznamenány. Nejsilnější mrazy se očekávají na severovýchodě území (Slezsko, severovýchod Moravy) od čtvrtka.

Ilustrační obrázek

Ostravsko dusí smog

Na Ostravsko se po několika týdnech vrátila výrazná smogová situace. Již včera byl vyhlášen signál regulace, který omezuje hlavní průmyslové znečisťovatele ovzduší. Vyhláška platí až do odvolání.