Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Články

Ilustrační obrázek

Prudké sněhové přeháňky

Dnes k nám po přechodu studené fronty začal proudit chladný a vlhký vzduch ze severozápadu. V něm se tvoří četné sněhové přeháňky. Na některých místech jsou i velmi intenzivní.

Ilustrační obrázek

Alpy zasypaly přívaly sněhu

Zejména rakouské Alpy v těchto dnech bojují s přívaly sněhu. Vydatné sněžení začalo ve čtvrtek. V některých alpských regionech Rakouska od čtvrtka do dnešního dne napadlo ojediněle až přes dva metry sněhu.

Ilustrační obrázek

Krkonoše a Jeseníky mají přes metr sněhu

I když je letošní zima teplotně nadprůměrná, na horách je letos mnohem více sněhu než minulý rok. Zatímco před rokem na horách bylo většinou jen do 60 cm sněhu, letos je to až přes metr sněhu, který hlásí hřebeny Jeseníků a Krkonoš.

Ilustrační obrázek

V pondělí se v Čechách očekává až 11 °C

První pracovní den nového roku se bude vyznačovat v Čechách velmi teplými počasím. Teploty v nížinách vystoupí až k 11 °C. Nejtepleji bude v Polabí.

Ilustrační obrázek

Severní části Evropy zasáhne další orkán

V noci z neděle na pondělí zasáhla hluboká tlaková níže (pojmenovaná jako Dagmar) severní Evropu. Na pobřeží Norska dosahovaly nárazy větru rychlosti až 200 km/h, což je síla orkánu.

Ilustrační obrázek

Končí jeden z nejteplejších prosinců v historii

Po rekordně suchém listopadu v Česku převládl nezvykle teplý prosinec. I listopad byl na horách velmi teplý, ale v nižších polohách byly teploty většinou průměrné. V prosinci ovšem převládlo teplé počasí na celém území.

Ilustrační obrázek

Bílé Vánoce hlavně ve vyšších polohách

V Česku se dnes vyskytuje sněhová pokrývka přibližně od nadmořské výšky 500 m. Ráno se přechodně poprašek sněhu objevil i v nižších polohách. Ten ovšem rychle taje. V dalších dnech již sněhu příliš nepřipadne, spíše ho bude ubývat.

Ilustrační obrázek

Česko zítra zasáhne vichřice

Zítra nás čeká jeden z největrnějších dní tohoto roku. Přes střední Evropu bude přecházet hluboká tlaková níže (se středem kolem 970 hPa) a s ní spojený frontální systém.

Ilustrační obrázek

Jaké bude počasí na Vánoce?

Vánoce se již neodvratně blíží a stále více lidí se zajímá, jaké počasí nás letos o svátcích čeká. Citelnější ochlazení se sněžením do Česka dorazí o tomto víkendu.

Ilustrační obrázek

Na Sněžce je půl metru sněhu

Od začátku týdne napadlo na horách několik desítek centimetrů sněhu. Nejvíce sněhu v Česku hlásí Sněžka, kde leží 51 cm. Vysoká sněhová pokrývka je ovšem i v Peci pod Sněžkou, kde je 49 cm sněhu.