Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Články

Ilustrační obrázek

Severní části Evropy zasáhne další orkán

V noci z neděle na pondělí zasáhla hluboká tlaková níže (pojmenovaná jako Dagmar) severní Evropu. Na pobřeží Norska dosahovaly nárazy větru rychlosti až 200 km/h, což je síla orkánu.

Ilustrační obrázek

Končí jeden z nejteplejších prosinců v historii

Po rekordně suchém listopadu v Česku převládl nezvykle teplý prosinec. I listopad byl na horách velmi teplý, ale v nižších polohách byly teploty většinou průměrné. V prosinci ovšem převládlo teplé počasí na celém území.

Ilustrační obrázek

Bílé Vánoce hlavně ve vyšších polohách

V Česku se dnes vyskytuje sněhová pokrývka přibližně od nadmořské výšky 500 m. Ráno se přechodně poprašek sněhu objevil i v nižších polohách. Ten ovšem rychle taje. V dalších dnech již sněhu příliš nepřipadne, spíše ho bude ubývat.

Ilustrační obrázek

Česko zítra zasáhne vichřice

Zítra nás čeká jeden z největrnějších dní tohoto roku. Přes střední Evropu bude přecházet hluboká tlaková níže (se středem kolem 970 hPa) a s ní spojený frontální systém.

Ilustrační obrázek

Jaké bude počasí na Vánoce?

Vánoce se již neodvratně blíží a stále více lidí se zajímá, jaké počasí nás letos o svátcích čeká. Citelnější ochlazení se sněžením do Česka dorazí o tomto víkendu.

Ilustrační obrázek

Na Sněžce je půl metru sněhu

Od začátku týdne napadlo na horách několik desítek centimetrů sněhu. Nejvíce sněhu v Česku hlásí Sněžka, kde leží 51 cm. Vysoká sněhová pokrývka je ovšem i v Peci pod Sněžkou, kde je 49 cm sněhu.

Ilustrační obrázek

Sněžit bude i v nížinách

V příštím týdnu o sobě dá vědět zimní počasí. Po přechodu studené fronty v noci na zítřek k nám začne proudit chladnější vzduch od severozápadu. Déšť začne postupně přecházet ve sněžení. To se během úterý objeví i v nížinách.

Ilustrační obrázek

Končí nejsušší listopad v historii měření

Poslední výraznější déšť jsme v Česku zaznamenali 26. října. Od té doby na některých místech nezapršelo, jen bylo zaznamenáno mrholení (což je ovšem neměřitelné množství srážek). Podobná situace je v celé střední Evropě. Letošní listopad je nejsušším v historii měření.

Ilustrační obrázek

Průmyslové sněžení

V chladné části roku se při inverzním charakteru počasí můžeme setkat s drobným sněžením, které se vyskytuje jen v určitých oblastech. Na malé části území potom napadne od poprašku až po několik centimetrů sněhu, i když na jiných místech může být zcela slunečno.

Ilustrační obrázek

Ledovka nás potrápí až do soboty

Na většině území se v současné době vyskytují mlhy a na některých místech i namrzají. Vytváří se ledovka. Teploty se totiž pohybují většinou kolem nuly nebo lehce pod bodem mrazu.