Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Články

Ilustrační obrázek

Inverze a špatné ovzduší

O víkendu se v Česku opět vytvořila výrazná inverze. Zatímco na horách se teploty šplhají přes 10 °C, v nížinách i přesto, že je zde také slunečno, zůstávají jen kolem 4 °C. Navíc fouká jen slabý proměnlivý vítr.

Ilustrační obrázek

Nádherný víkend na Šumavě

První listopadový víkendu se na Šumavě více než vydařil. Počasí přichystalo podívanou v podobě ranních mlh, táhlých řas vysoko na obloze a teplot, za které by se nemusel stydět ani začátek léta.

Ilustrační obrázek

Severovýchod USA překvapily přívaly sněhu

Tři oběti, dva milony lidí bez proudu a tisíce zrušených letů si vyžádala sněhová bouře, která se včera přehnala přes severovýchod USA. Rychlé ochlazení, na které nebyli vůbec řidiči připraveni, si na mnohých místech vyžádalo řadu dopravních nehod.

Ilustrační obrázek

Středomoří sužují přívalové deště

Zatímco u nás se již bouřky nevyskytly několik měsíců, středomořské části Evropy stále sužují. Jejich největším nebezpečím jsou vydatné přívalové deště, které na mnohých místech způsobují záplavy.

Ilustrační obrázek

Třetina Thajska pod vodou

Thajsko již několik týdnů (od konce července) sužují nejhorší povodně za půl století. Velká voda v současné době začíná ohrožovat i Bangkok Přívaly vody ze severu se přes město dostávají k moři.

Ilustrační obrázek

Mrazivé ráno, na Jizerce bylo až -10 °C

Přicházející zima o sobě dnes dala patřičně vědět. Teploty ráno na mnohých místech klesly pod bod mrazu (většinou se pohybovaly kolem -2 °C). V Praze ranní teploty klesly k -1 °C, v Plzni, Karlových Varech a Českých Budějovicích až k -2 °C.

Ilustrační obrázek

Hřebeny český hor hlásí první sníh

Již včera se na hřebenech českých hor objevily první sněhové vločky. Dnes jsou sněhové přeháňky ještě četnější a v Čechách se vyskytují již od 900 m. Především na hřebenech Šumavy, Krušných hor, Krkonoš, Jeseníků napadl i první poprašek sněhu.

Ilustrační obrázek

První říjnové dny přináší letní teploty

Rozsáhlá tlaková výše nad střední a západní Evropou k nám v těchto dnech přináší teplý vzduch. Odpolední teploty tak místy překračují letních 25 °C a překonávají dlouholeté teplotní rekordy.

Ilustrační obrázek

Klasické babí léto

O víkendu v Česku převládlo krásné slunečné počasí s teplotami kolem 20 °C. Zítra a pozítří bude přechodně ještě o něco tepleji. V nížinách mohou teploty vystoupit až k 25 °C. Ve středu se po přechodu slabé studené fronty teploty opět vrátí k 20 °C.

Ilustrační obrázek

Alpy zasypal sníh

Nejen u nás se výrazně ochladilo. Také v Alpách klesly během včerejšího dne teploty prudce dolů. Mnohde se během pár hodin ochladilo o 15 °C a déšť přešel ve sněžení. Souvislá sněhová pokrývka se vytváří v polohách nad 1500 m. Sněhové vločky se ovšem objevují i v nižších polohách.