Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Články

Ilustrační obrázek

Klasické babí léto

O víkendu v Česku převládlo krásné slunečné počasí s teplotami kolem 20 °C. Zítra a pozítří bude přechodně ještě o něco tepleji. V nížinách mohou teploty vystoupit až k 25 °C. Ve středu se po přechodu slabé studené fronty teploty opět vrátí k 20 °C.

Ilustrační obrázek

Alpy zasypal sníh

Nejen u nás se výrazně ochladilo. Také v Alpách klesly během včerejšího dne teploty prudce dolů. Mnohde se během pár hodin ochladilo o 15 °C a déšť přešel ve sněžení. Souvislá sněhová pokrývka se vytváří v polohách nad 1500 m. Sněhové vločky se ovšem objevují i v nižších polohách.

Ilustrační obrázek

Vichřice, tornádo, teplotní rekordy

Počasí v Evropě je v posledních dnech velmi nestabilní. V neděli ve střední Evropě padaly dlouholeté teplotní rekordy, když se teploty v přílivu velmi teplého vzduchu šplhaly až k 30 °C. Padl i rekord v Praze - Klementinu, kde se teplota zaznamenává již přes 200 let.

Ilustrační obrázek

Hurikán Katia se stáčí k Evropě

Východní pobřeží USA si v těchto dnech může oddychnout. Silný hurikán Katia (2. kategorie) se začíná stáčet k Evropě a východní pobřeží USA zasáhne jen svým okrajem.

Ilustrační obrázek

Bouřky na východě zatopily sklepy a pole

Vysočinou a Pardubickým kraje se v odpoledních hodinách na zvlněné studené frontě prohnaly silné bouřky. Ty byly doprovázeny především vydatnými srážkami. Na mnohých místech spadlo mezi 40 až 60 mm srážek.

Ilustrační obrázek

Šumava se loučí s létem

Dnešní počasí na Šumavě bylo většinou polojasné. Ranní teploty již napovídaly tomu, že léto pomalu končí. Pohybovaly se většinou kolem 5 °C, při zemi klesaly až k 1 °C. Na obloze k tomu prosvítalo červené slunce mezi nízkými oblaky.

Ilustrační obrázek

Jižní Morava hlásí 36 °C, rekordy padají

Dnešní odpoledne je na většině území nejteplejší v tomto roce. Na většině meteorologických stanic padly teplotní rekordy pro tento den (poslední srpnové dny již bývají většinou chladnější). V Sudoměřicích bylo v 16:00 naměřeno 36,5 °C.

Ilustrační obrázek

Východní pobřeží USA zasáhne hurikán

Na východní pobřeží USA se blíží silný hurikán Irene. Hurikán je zatím na 2. stupni Saffirovy-Simpsonovy stupnice, ale při dalším postupu se očekává zesílení až na 3. stupně. Pobřeží USA zasáhne kolem sobotního rána.

Ilustrační obrázek

Oblohu nad Plzní křižovaly silné blesky

Teploty se včera v přílivu teplého vzduchu v Plzni vyšplhaly až k 32,8 °C. Jednalo se zde o zatím nejteplejší den letošního roku. V noci se přihnaly z Německa silné bouřky.

Ilustrační obrázek

Teploty se budou šplhat přes 30 °C

V příštím týdnu nás čeká velmi teplé počasí. Na většině území se od úterý maximální denní teploty budou pohybovat mezi 30 °C až 34 °C. Na jihu území se takto vysoké teploty čekají již v pondělí.