Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přechodně více oblačnosti, ale srážky nepřinese

Články

Ilustrační obrázek

Řádění nočních bouřek

Ve večerních hodinách přes naše území od jihu až jihozápadu přecházely silné bouřky doprovázené přívalovými srážkami. Na Hradecku bouře zatopila desítky sklepů. Přívalový déšť zastavil provoz i na D1.

Ilustrační obrázek

Na Slovensku řádily silné bouřky

Silná bouřka, která postihla také Moravu, zasáhla téměř celé Slovensko. Poprvé bouřka udeřila v Bratislavě, kde vítr dosahoval rychlosti až 70 km/h. Poté se bouřka rozšiřovala na celé území Slovenska.

Ilustrační obrázek

ČHMÚ upozorňuje před bouřkami

ČHMÚ dnes vydal upozornění na bouřky s nebezpečnými doprovodnými jevy. Upozornění platí pro celou ČR až do středečního večera. V bouřkách může spadnout až 50 mm srážek.

Ilustrační obrázek

Jak je u moře

Teplota Středozemního moře se pohybuje kolem 24°C. Nejteplejší je vychodní středomoří, které má teplotu kolem 28°C. Naopak na Francouzské riviéře si moře stále udržuje teplotu kolem 22°C. Uvnitř článku si můžete přečíst i předpověď počasí pro hlavní evropská letoviska.

Ilustrační obrázek

Co je to UV-Index

Zemi před nebezpečným ultrafialovým zářením od slunce chrání ozonová vrstva. Ozónová vrstva je ovšem s části narušená a trochu ultrafialového záření od slunce pustí na zemský povrch (nezachytí ho). Množství, které se na zemský povrch dostane. je označováno UV-Indexem.

Ilustrační obrázek

V Jihomorvaském kraji hrozí požáry

Český hydrometeorologický ústav vydal upozornění na sucho s nebezpečím požárů. Upozornění platí pro kraj Jihomoravský od dneška až do odvolání.

Ilustrační obrázek

Česko sužovaly silné bouřky

V druhé polovině tohoto týdne (zejména ve středu, ve čtrtek a v pátek) Česko sužovaly silné bouřky doprovázené přívalovými srážkami, které na mnohých místech vytopily domy, sklepy či silnice.

Ilustrační obrázek

Povodně v roce 2002

Již uplynulo pět let od extrémních povodní v roce 2002, které postihly třetinu České republiky. Povodně způsobily zejména silné srážky na jihu a jihozápadě Čech. Co se dělo jednotlivéé dny, si můžete přečíst v tomto článku.

Ilustrační obrázek

Bouřka 7.8. u Plzně

Dne 7.8.2007 na naše území proudil od jihozápadu velce teplý vzduch a v něm se teploty pohybovaly až kolem 32°C. Odpoledne se začala rozvíjet kupovitá obačnost a kolem 14:00 vznikaly zejména v horských oblastech na Moravě a na Šumavě bouřky.

Ilustrační obrázek

Kvůli suchu hrozí požáry

Český hydrometeorologický ústav vydal upozornění na sucho s nebezpečím požárů. Upozornění platí pro všechny kraje kromě Karlovarského, Libereckého, Královéhradého a Pardubického.