Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Články

Ilustrační obrázek

Pojmy z meteorologie

Pokud nevíte co znamenají různé odborné termíny z meteorologie, určitě prostudujte článek s názvem Pojmy z meteorologie.

Ilustrační obrázek

Duha

Určitě jste již zažili přeháňkové počasí (tzv. aprílové), kdy chvíli prší a chvíli svítí slunce. A právě při takovémto počasí můžeme pozorovat zajímavý optický úkaz. Duhu. Na obloze se jeví jako barevná polokružnice.

Ilustrační obrázek

Meteorologické ústavy

V tomto článku naleznete přehled většiny meteorologických ústavů v Evropě.

Ilustrační obrázek

Bríza

Především v letních obdobích má přes den pevnina větší teplotu, díky tomu vzduch nad ní stoupá, čímž na jeho místo proudí chladnější vzduch z oceánu. Tento jev se projevuje slabým větrem, který se nazývá mořská bríza.

Ilustrační obrázek

Rampouch

Určitě jste již slyšeli známe přísloví - "je zmrzlý jako rampouch". Ale co je doopravdy rampouch? Jedná se o kousek zmrzlého ledu, který může viset například ze střech, větví a okapů.

Ilustrační obrázek

Atmosféra

Atmosféra je plynný obal Země. Na místě ji udržuje zemská gravitace. Nejvíce je v ní zastoupen plyn dusík (78%) a kyslík (21%). Atmosféra chrání pozemský život před nebezpečnou sluneční radiací a vyrovnává teplotní rozdíly mezi dnem a nocí.

Ilustrační obrázek

Kroupy

Kroupy jsou pevné atmosferické srážky, které tvoří zmrzlá voda - led. Jejich velikost většinou přesahuje 7 mm. Kroupy vypadávají z mraku cumulonimbus, neboť v nich se vyskytují silné výstupné a sestupné proudy.

Ilustrační obrázek

Roční období

Roční období je část roku, která se vyznačuje charakteristickou změnou počasí. U nás se střídají čtyři roční období - jaro, léto, podzim a zima. Astronomické jaro začíná jarní rovnodenností. Na severní polokouli začíná kolem 20. března a na jižní kolem 23. září.

Ilustrační obrázek

Tlak vzduchu

Tlak vzduchu s rostoucí výškou klesá, je tedy největší u zemského povrchu. Tlak vzduchu vždy ovlivňuje řada faktorů. Čím je atmosféra teplejší, tím je pokles tlaku vzduchu s výškou pomalejší.

Ilustrační obrázek

Rekordy počasí

V tomto článku naleznete místa, na kterých byly zaznamenány uctihodné rekordy týkající se počasí.