Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě slunečno, teplo a hlavně v Čechách větrno

Články

Ilustrační obrázek

Na Pardubicku se vyskytlo několik tromb

V pátek přes naše území přecházela tlaková níže. Na východní polovinu území ještě proudil teplý a velmi vlhký vzduch a tvořily se zde četné přeháňky a bouřky. Na některých místech byly pozorovány i tromby.

Ilustrační obrázek

Přívalové deště na Děčínsku

Během včerejšího dne se zejména na Šumavě začaly vytvářet bouřky, které postupovaly k severu až severovýchodu. Pozdě odpoledne zasáhly i sever Čech. V některých bouřkách se vyskytly tak intenzivní srážky, že voda zaplavila některé obce.

Ilustrační obrázek

Nedělní bouřky přinesly na Moravu trombu

Při nedělních bouřkách (23.5.) se na Moravě v obci Lobodice (okres Přerov) vyskytla tromba. Jedná se o vzdušný vír, který připomíná tornádo, avšak je o dost slabší a nedosahuje zemského povrchu (představuje tak většinou nebezpečí jen pro sportovní létání).

Ilustrační obrázek

Českem se prohnaly silné bouřky

Včera přes naše území přecházela studená fronta. Ta přinesla na většinu území bouřky. Na některých místech byly silné. Na Liberecku se několik obcí ocitlo bez proudu, když vyvrácené stromy poničily dráty elektrického vedení.

Ilustrační obrázek

Tornádo u Pardubic

Dnes krátce před polednem (v 11:47) bylo nedaleko od Pardubic (východně) pozorováno malé tornádo. K jeho vytvoření stačila slabá přeháňka (nejednalo se o bouřku) v poledních hodinách.

Ilustrační obrázek

Shelf cloud 9.5.2010

Včera Karlovarský, Plzeňský, Ústecký a Středočeský kraj zasáhly bouřky. Jednalo se většinou jen o mírné bouřky (spadlo kolem 6 mm srážek a přechodně zesílil vítr).

Ilustrační obrázek

Do Česka dorazily bouřky

Západní a severní polovinou Česka dnes zasáhly první výraznější bouřky tohoto roku. Po rekordně teplém dnu, kdy se teploty šplhaly až přes 20 °C (nejtepleji bylo v Plzni, kde nejvyšší denní teploty překročily 23 °C), dorazily na západ území bouřky z Bavorska.

Ilustrační obrázek

Sicílii ve čtvrtek zasáhly silné bouřky

V noci ze čtvrtka na pátek zasáhly zejména východní část Sicílie silné bouřky. Vydatné srážky (v Palermu spadlo během jednoho dne až 220 mm srážek) způsobily rychlou povodeň, která smetla silnice i domy. Nejhorší situace byla ve městě Messina a Palermu.

Ilustrační obrázek

Českem se prohnala další squall line

Včera večer se do Česka začaly na studené frontě z Německa nasouvat silné bouřky. Ty zasáhly hlavně západ a sever Čech, kde silný vítr často vyvracel stromy. Bouřky se opět jako 23.7. zformovaly do squall line. Ta včerejší byla ovšem slabší.

Ilustrační obrázek

Squall line nad Českem - 23.7.2009

Po tropických vedrech Česko ve čtvrtek 23.7.2009 zasáhly velmi silné bouřky, které si vyžádaly obrovské škody. Bouřky se začaly vytvářet na západě Čech v odpoledních hodinách. Během chvíle vytvořily squall line, která postupovala dále na východ.