Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplo, kvůli saharskému prachu místy více vysoké oblačnosti

Články

Ilustrační obrázek

Dnes ráno -8 °C, v úterý se oteplí až na 20 °C

Dnes ráno na mnohých místech mrzlo. Nejnižší teploty byly měřeny na západě a severu Čech. Stanice ČHMÚ Šindelová na Karlovarsku hlásila až -8,4 °C. Lehce pod -8 °C teplota klesla také na Šumavě na stanici Jelení.

Ilustrační obrázek

V závěru týdne se citelně ochladí

Současné příjemné počasí s nejvyššími denními teplotami až přes 20 °C, v závěru týdne skončí. Přes naše území v pátek přejde studená fronta, po které k nám začne proudit chladnější vzduch ze severních částí Evropy.

Ilustrační obrázek

Ve Středomoří chladněji než v Česku

Již několik dní v Evropě panuje podobná synoptická situace. Střední Evropa se nachází v nevýrazném poli nižšího tlaku vzduchu. Tlaková níže leží nad centrální částí Středozemního moře a západní Evropou.

Ilustrační obrázek

Tlakové bahno nad střední Evropou

V dalších dnech nás stále čeká počasí s přeháňkami nebo bouřkami. Ty se budou tvořit především v odpoledních hodinách s nárůstem kupovité oblačnosti. Počasí u nás již několik dní ovlivňuje oblasti nižšího tlaku vzduchu.

Ilustrační obrázek

Strakonice zasáhlo vydatné krupobití

Odpoledne se na Šumavě začaly tvořit bouřky, které například do Strakonic přinesly silné krupobití. Malé kroupy vydržely na zemi a vytvořily souvislou bílou pokrývku. Mnohem vydatnější krupobití dnes bylo hlášeno z města Penzberg na jihu Bavorska.

Ilustrační obrázek

Následující dny přinesou často i bouřky

Již včera odpoledne a večer se na našem území začaly tvořit přeháňky. Výjimečně se objevily i slabé bouřky. Podobné počasí nás čeká také dnes a zítra. Teploty se po oba dny budou pohybovat mezi 15 °C až 19 °C. Příliv teplého vzduchu k nám zesílí v úterý.

Ilustrační obrázek

Jaká bude hurikánová sezóna 2014?

Devět pojmenovaných bouří, z toho 3 hurikány a 1 silný hurikán – to by měla přinést letošní sezóna hurikánů v Atlantiku. Znamená to menší počet hurikánů než je dlouhodobý průměr pro období 1981-2010 (medián 6,5 hurikánu a 2 silné hurikány).

Ilustrační obrázek

Na Šumavě bylo téměř -15 °C

Dnešní ráno bylo nejmrazivější v letošním dubnu. Teploty po několika týdnech opět na velké části území klesly pod bod mrazu. Nejchladněji bylo v Čechách, na Moravě a ve Slezsku teploty zůstaly i lehce nad bodem mrazu.

Ilustrační obrázek

Aprílové počasí přineslo blesky, kroupy a sníh

Včera přes naše území přešla studená fronta, po které k nám začal proudit chladný a vlhký vzduch od severu až severozápadu. V něm se tvořila bohatá kupovitá oblačnost a s ní spojené přeháňky nebo i bouřky.

Ilustrační obrázek

Čeká nás výrazné ochlazení i sněžení

Přes naše území zítra přejde od severozápadu výrazná studená fronta. Zítra dopoledne se tak začne rychle zatahovat, zesilovat vítr a postupně se přidá i déšť nebo přeháňky. Ojediněle se dokonce objeví bouřky. Nárazy větru dosáhnou rychlosti kolem 70 km/h.