Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další ochlazení, hlavně v Čechách větrno a přeháňky, na horách sněhové

Články

Ilustrační obrázek

Teploty opět překročily 20 °C

Včera bylo nejtepleji na jižní Moravě, kde na stanici ČHMÚ v Lednici teplota vystoupila na 19,5 °C. Teploty lehce přes 19 °C hlásil také Děčín, Ústí nad Labem, Plzeň nebo Poděbrady. Dnes je v průměru ještě o 2 °C tepleji.

Ilustrační obrázek

Zhodnocení srážkových úhrnů v březnu

Poslední srážkově průměrný měsíc se u nás vyskytl v říjnu. Zimní měsíce přinesly velmi málo srážek. Letošní březen se na mnohých meteorologických stanicích konečně zařadí mezi srážkově průměrné měsíce. V Praze Ruzyni spadlo celkem 38 mm srážek.

Ilustrační obrázek

Čeká nás letos El Niño?

Možná jste zaregistrovali informace týkající se nástupu jevu El Niño následovaný zpravidla popisem všech možných katastrofických scénářů, které by to mohlo způsobit. Pojďme se teď podívat, jak to vlastně s předpovědí tohoto jevu je a co nás letos čeká.

Ilustrační obrázek

Nadprůměrně teplé počasí se vrátí

Zatímco dnes se nejvyšší denní teploty pohybují jen kolem 7 °C a i v nižších polohách se přechodně objevily sněhové přeháňky, v dalších dnech se bude oteplovat. Již zítra srážky na většině území ustanou a v průměru se o 2 °C oteplí.

Ilustrační obrázek

Jak se bude vyvíjet globální oteplování

Nedávná studie Americké společnosti NASA popisuje trend chování oteplování naší planety. Ze zprávy vyplývá, že by mělo pokračovat významné oteplování i přes jeho zpomalení v posledních deseti až patnácti letech.

Ilustrační obrázek

V Krkonoších napadlo až 30 cm sněhu

Od západu déšť ve vyšších polohách přecházel ve sněžení a tvořila se souvislá sněhová pokrývka. Nejvíce nového sněhu (kolem 20 cm) napadlo na Šumavě. Meteorologická stanice na Churáňové dnes ráno hlásila 20 cm sněhu.

Ilustrační obrázek

Na hory se vrátí zima, napadne sníh

V následujících dnech se na hory vrátí sněžení a bude i vydatné. Na některých místech napadne nejvíce sněhu od začátku roku. Ochlazení bude přicházet postupně od západu se zvlněnou studenou frontou.

Ilustrační obrázek

Teplota vystoupila na téměř letní hodnotu

Dnes k nám zesílil příliv teplého vzduchu od jihozápadu a tak se teplota pohybovala v průměru mezi 19 °C až 23 °C (o 2 °C až 3 °C tepleji než včera). Nejvyšší teplota byla podle ČHMÚ naměřena v Dobřichovicích, kde bylo odpoledne 24,1 °C.

Ilustrační obrázek

Astronomické jaro začne nádherně

Astronomické jaro začne tento čtvrtek v 17:57 a počasí tomu bude odpovídat. Zítra sice ještě bude pršet a teplota zůstane kolem 11 °C, ale ve čtvrtek na obloze rychle převládne slunečno.

Ilustrační obrázek

USA zasáhla další sněhová bouře

Sněhová bouře Wiley přinesla vydatné sněžení i mrznoucí srážky. V severních oblastech státu Virginie napadlo i přes 30 cm sněhu. Husté sněžení zasáhlo také Washington, D.C., kde leží 18 cm sněhu.